Retrats empordanesos de Fargnoli

0
2161

La Casa de Cultura de Girona acull la mostra de fotografies «Valentí Fargnoli, el paisatge revelat»


 

Les fotografies de Valentí Fargnoli i Iannetta (Barcelona, 1885 – Girona, 1944), un dels fotògrafs més importants de la primera meitat del segle XX, són un valuós testimoni de la gent, els pobles i paratges de les comarques gironines abans de l’aparició del turisme. Amb motiu dels 75 anys de la seva mort, s’ha organitzat l’exposició itinerant «Valentí Fargnoli. El paisatge revelat», inaugurada el passat 2 d’abril a la Casa de Cultura de Girona, on romandrà fins al 25 de maig.

PAISATGES DE L’ALT EMPORDÀ. La mostra recopila un total de 86 imatges, que provenen del Fons Valentí Fargnoli i del Fons Emili Massanes i Burcet, i que actualment formen part del fons fotogràfic del Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, Inspai. En total, Inspai disposa de 1.600 fotografies de Fargnoli de les quals 834 són plaques de vidre.

Entre les fotografies de l’exposició, datades majoritàriament entre el 1911 i el 1944, apareixen paisatges alt-empordanesos: des de la platja de les Barques i la casa de la Punxa de l’Escala fins al pas de la duana a la frontera de França, al Pertús. Fargnoli va retratar, també, el carrer d’accés a Roses envoltat de plataners; barques de vela llatina sortint a pescar des de la platja dels Pescadors, actual platja de la Punta del mateix municipi mariner. «Valentí Fargnoli. El paisatge revelat» ofereix un passeig, a través de la mirada del fotògraf, per l’interior de l’església del monestir de Sant Pere de Roses; per les excavacions al jaciment d’Empúries; pel magatzem del Pòsit dels pescadors, al carrer Major, del Port de la Selva o pel poble de Cadaqués, amb la imatge de barques avarades a la sorra i un vaixell ancorat.

ANY FARGNOLI. D’aquesta manera s’ha donat el tret de sortida a l’Any Fargnoli, que està comissariat per Àngels Miralles. De manera complementària, es publicarà el desè volum de la col·lecció «Quaderns de Fotografia», editada per Inspai: Valentí Fargnoli. Una memòria persistent. La publicació, que sortirà a la llum aquest 2019, aplegarà comentaris i visions de la trajectòria de Fargnoli d’autors com l’arquitecta Sílvia Musquera, la periodista Eva Vázquez o les historiadores de l’art Marta Grassot i Mariona Seguranyes, entre altres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li