Retorn a l’època medieval

0
1073

Terra de Trobadors organitza 200 activitats entre el 7 i el 9 de setembre i se centra en la figura de Ponç Hug IV


 

El primer tast del Terra de Trobadors ja ha estat servit. Dissabte passat, la platja d’Empuriabrava es va convertir en l’escenari d’una recreació històrica que rememorava la invasió francesa del 1285 de les tropes de Felip III l’Ardit per derrotar Pere el Gran. El Sopar Medieval, però, tindrà lloc aquest divendres al Palau dels Comptes de Castelló: és el tret de sortida oficial del certamen i aplegarà unes sis-centes persones per gaudir d’un àpat de l’època, d’escudella i costelló a la mel, amb xous de bufons inclosos.

Tot i això, els actes del festival començaran el dia 7, el mateix divendres, a la tarda. I fins al diumenge 9 hi ha programades unes dues-centes activitats. I per a fer-ho possible, la implicació del poble és fonamental: una vintena d’entitats hi contribueixen activament. Pel que fa a companyies i espectacles, destaca el concert que oferirà la formació alemanya Corvus Coraz, de música neomedieval i d’àmbit internacional; les multitudinàries lluites d’Alma Cubrae, el misteriós espectacle de foc d’Excalibur o els combats de Despertaferro. I més enllà de les activitats familiars, s’ofereixen, com és habitual, dos cicles destinats a un públic adult.

VESSANT CULTE. Per una banda, el Cicle de Conferències Miquel Pujol Canelles proposa tres ponències: la primera, el dia 6, com a avançament, amb «Ponç Hug IV d’Empúries i Ramon Muntaner», a càrrec del doctor en Filologia Catalana Xavier Renedo a la capella de Santa Clara, on també es farà una lectura d’El Bruel de Carles Fages de Climent amb la companyia Tequatre. I també «Plurimum salis et fellis: l’humor en els epigrames de Marcial i de Carles Fages de Climent», a càrrec del llatinista Antoni Cobos, i «Els darrers Empúries i l’arribada del Gòtic al nord-est català (1261-1322)», a càrrec del doctor en Història Medieval Josep Martí Gironella, totes dues a la sala Gòtica del municipi.

Per altra banda, el cicle de mĂşsica culta medieval So de Lonh programarĂ  dues actuacions: la del conjunt Mos Azimans a la BasĂ­lica i la de Locus Desperatus, amb textos de Fages, a la capella de Santa Clara.

NOVETATS. Les activitats giren entorn de la figura històrica de Ponç Hug IV, comte trobador, i de Fages de Climent en l’any del 50è aniversari de la seva mort. Com a novetats, es reestructura el mercat medieval, es recupera l’animació històrica del Bordell i es permet l’accés, per primera vegada, a la Sinagoga Medieval.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li