
L’Empordà no té dret a ser pessimista, ho teniu tot»; «Us heu equivocat, sÃ, però teniu un actiu extraordinari» sembla que van ser, segons la premsa, les paraules de conclusió de l’economista Miquel Puig en la jornada que, per repensar l’Empordà , va celebrar-se dissabte passat al recinte de l’antiga CatequÃstica. (Pels més joves, nom provinent de catequesi, lloc o reunió a on s’imparteix la doctrina cristiana, perquè aquest és el seu origen).
És a dir, en l’opinió d’aquest economista tot terreny (ha estat des de director general d’Indústria a director de TV3 i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, passant per regidor a Falset i propietari de vinyes), els mals que ens afligeixen, no tan sols a Figueres, on, segons es manifesta, un 48 per cent de la població es troba en risc d’exclusió social, sinó també a la comarca, que pateix una davallada de protagonisme econòmic, no són sinó la penitència corresponent als nostres pecats fets, segons la doctrina, per comissió o omissió. Però sembla que no va citar-los, amb la qual cosa no ens ha ajudat a seguir les passes per fer una confessió correcta que, com els més grans potser recordaran, constava d’un examen de consciència, dolor de les culpes o contrició, confessió dels pecats, i propòsit d’esmena.
La primera vegada que vaig llegir aquesta xifra vaig quedar esgarrifat perquè vaig imaginar-me que això volia dir que gairebé un de cada dos figuerencs es trobava en una situació de pobresa extrema, tant que potser devien arribar a passar gana. I no em quadrava aquesta situació imaginada a partir de la informació estadÃstica amb la realitat comprovable amb només fer una passejada per la ciutat: o aquesta realitat tan punyent com la que es denunciava estava molt amagada, o no s’atenia a la que hom podia deduir dels fets comprovats a simple vista. I no només al que es pot considerar el centre, possiblement burgès, i més o menys benestant de la ciutat: al principal nucli de preocupació social dels polÃtics figuerencs, al west side, per posar un exemple, la circulació de cotxes d’alta gamma propietat dels seus residents és un continu, i aquest fa temps anomenat «sÃmbol extern» no és, precisament, un indicatiu de pobresa.
Però tornant a les valoracions globals fetes sobre l’estat empordanès, s’ha dit, entre altres coses, que «el sobredimensionament dels sectors del comerç i la restauració (paradigma de salaris baixos) és un els principals elements que explica la davallada del protagonisme empordanès», i no hi estic d’acord perquè, per resumir, el turisme ha estat, és i serà la font més gran d’ingressos i, per tant, de creació de riquesa i benestar de la comarca. Potser sà que haurem de repensar algunes creences.
Leave a Reply
Sigues el primer a comentar!