Reforcen la campanya forestal amb dues cĂ meres que controlen columnes de fum

0
1350

Una ja funciona des de la base militar del Pení i l’altra s’instal·larà properament a la Vajol per controlar l’Albera


El Departament d’Interior ha instal·lat una càmera de vigilància a la base militar del Pení (Roses) per captar qualsevol columna de fum de la comarca i agilitzar així la resposta en cas d’incendi. Es tracta d’un aparell que no detecta les flames en sí, sinó que dóna voltes de 360 graus permanentment perquè els operadors de la torre de control puguin detectar l’inici de possibles focs. A més, també els permet comprovar l’envergadura dels avisos que rep el 112 per decidir quins efectius hi destinen.

La càmera ja fa uns dies que funciona i de moment és l’única que hi ha a l’Alt Empordà. Però dijous passat, coincidint amb la presentació de la campanya forestal 2017, el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, va comunicar a les ADF (agrupacions de defensa forestal) que els atorgaran una subvenció perquè en puguin instal·lar una altra aquest mateix estiu. La idea és ubicar-la a la zona de la Vajol per cobrir l’àrea de l’Albera, que és la que queda més desemparada per l’aparell del cap de Creus.

850 EFECTIUS. El Departament d’Interior de la Generalitat invergirà enguany 16,2 milions d’euros en qüestions relacionades directament amb la campanya forestal (arreu de Catalunya). A la demarcació de Girona hi haurà 30 parcs de bombers oberts (19 de funcionaris, 9 de voluntaris i 2 d’estiu), 9 torres de guaita i, de moment, 3 càmeres de vigilància. Pel que fa als efectius humans, hi haurà una plantilla ordinària de 686 persones (entre els quals hi ha 435 bombers funcionaris, 216 bombers voluntaris o 10 EPAF), a la qual se sumaran 164 persones de reforç. És a dir, els mateixos recursos que l’any passat.

Pel que fa als mitjans aeris, a la demarcació també n’hi haurà quatre, dos dels quals tindran base a l’Alt Empordà. Es tracta d’un helicòpter bombarder que ja és a l’heliport d’Orriols des de l’1 de juny, i un hidroavió cedit pel Ministeri d’Agricultura que tindrà base a l’aeròdrom d’Empuriabrava. Els altres dos estaran a Girona i a Maçanet de la Selva.

CAMPANYA AVANÇADA. El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, va destacar dijous des de Figueres que la d’enguany “no és una campanya que es prevegi de sequera, sinó que és una campanya que ja ve marcada per l’episodi de calor i pel canvi climàtic”. Fins a dia d’avui, l’Alt Empordà és la comarca gironina que ha registrat més incendis de vegetació. Entre l’1 de gener i el 31 de maig n’hi va haver 56 (30 de vegetació agrícola, 13 de vegetació forestal i 13 de vegetació urbana); i entre l’1 i el 18 de juny, 26 més (12 de vegetació agrícola, 4 de vegetació forestal i 10 de vegetació urbana).

Valorant aquestes dades, el cap de la Regió d’Emergències de Girona dels Bombers de la Generalitat, Enric Cano, destaca que enguany hi ha hagut un “increment notable del nombre de serveis”, que arriba als nivells del 2012. Atribueix aquesta situació a la calor (“anem dos mesos avançats en la campanya respecte del que nosaltres preveiem”, diu); i afegeix que, a més, “estem tenint molts incendis cada dia a nivell agrícola perquè encara s’està fent la recollida del blat i l’ordi”.

RESTAURACIÓ. Per la seva banda, la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol, explica que enguany el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té previst executar un centenar d’actuacions en matèria de prevenció d’incendis. Només a la demarcació de Girona, invertiran 340.000 euros per obrir franges forestals. Però afegeix que el Departament no només fa tasques pre-incendis, sinó que també de posteriors. En aquest sentit, des del gran foc del 2012 ha destinat 4 milions d’euros a l’Alt Empordà per agilitzar el tractament de restauració posterior i ajudar la vegetació a rebrotar.

Endesa inverteix 4,4 milions d’euros en el pla de neteja i protecció de boscos

El cap del cos d’Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases, explica que tenen “un especialíssim interès” a conèixer les causes dels incendis per reforçar la prevenció. Dels 104 focs que hi va haver el 2016 a la demarcació, el 37,5% van ser provocats per negligències i el 33,7% van ser intencionats. Per evitar riscos, l’any passat els Agents Rurals van fer 12.353 inspeccions, sobretot en línies elèctriques, camins foretals i àrees recreatives, i van posar 645 denúncies.

Tot i així, hi ha companyies que ja potencien la responabilitat social en aquest sentit. Aquest 2017, per exemple, Endesa ha destinat més de 4,4 milions d’euros al pla d’estiu de neteja i protecció dels boscos gironins. Les actuacions s’han vertebrat en tres eixos: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, la realització de termografies (sobrevolen les línies amb un helicòpter dotat d’una càmera de raigs infrarojos que detecten si hi ah punts calents als cables), i les revisions exhaustives a peu de línia. I com a novetat, enguany han implantat l’ús de la tecnologia LIDAR, un dispositiu que fa un escaneig làser per determinar que la distància entre la massa forestal i les infraestructures sigui la correcta.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li