
El 2017 és un any de moltes i variades commemoracions. Sempre he cregut que el rememorar persones i fets és molt positiu si hom intenta projectar-los en aquest segle XXI, i esbrinar què podem descobrir o redescobrir encara avui.
Per ordre alfabètic, enguany es compleixen els 150 anys del naixement de l’escriptor Prudenci Bertrana i els 125 de la seva filla Aurora, tambĂ© escriptora; els 25 anys del traspĂ s de M. Ă€ngels Ferrer i Sensat, gran pedagoga i catedrĂ tica de ciències naturals que impartĂ docència a Reus, MatarĂł i Barcelona; 100 anys del naixement de la poeta madrilenya Gloria Fuertes; 150 anys del naixement del novel·lista valenciĂ Vicente Blasco Ibáñez; 100 anys del naixement de Josep Palau i Fabre i del traspĂ s del jurista, periodista i polĂtic E. Prat de la Riba; 150 anys del naixement de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch i 100 del naixement de l’historiador Joan ReglĂ ; 200 del naixement del mĂşsic Pep Ventura. Entre els esdeveniments, 100 anys de l’apariciĂł del popular TBO i 25 dels reeixits JJ.OO de Barcelona.
Personalment se m’apropen mĂ©s, per ser figuerenc, Pep Ventura; per empordanès, Joan ReglĂ , nascut a BĂ scara; per gironĂ, Prudenci i Aurora Bertrana; com a professor de literatura, G. Fuertes, Blasco Ibáñez i Palau i Fabre; com a docent, M. Ă€, Ferrer i com a catalĂ Prat de la Riba i Puig i Cadafalch. Cal pregonar la seva vigència i actualitat! Sense oblidar el TBO i els JJOO a bastament evocats ja als mitjans.
Atès que ja s’han iniciat els actes commemoratius de Pep Ventura i Figueres ha estat declarada enguany ciutat de la sardana, dono prioritat al tractament d’aquest músic, nascut per atzar a terres andaluses, però després ja figuerenc i traspassat a la capital empordanesa. A més, recentment el pregó de les Fires de la Santa Creu ha estat sobre el tema. Molt ja s’ha dit i escrit. Desitjo només, però, reproduir una anècdota, potser poc coneguda, recollida per J. M. Bernils: “Del seu enterrament: no es va poder complir la seva última voluntat que les seves despulles fossin, camà del cementiri, acompanyades per membres de la cobla tocant sardanes. Era el Dijous Sant i sà anaren, però amb els instruments sota el braç, silenciosos.”
A banda de l’anècdota avui Pep Ventura se l’ha de considerar com l’impulsor de la sardana, creador i compositor de la sardana llarga, i el seu propagador junt, per exemple amb Juli Garreta, nascut a Sant Feliu de GuĂxols. AmbdĂłs transcendeixen l’à mbit local i i comarcal i tenen un lloc preferent a la història de la mĂşsica catalana al costat d’AlbĂ©niz, Casals, Granados, Morera.
Leave a Reply