Referèndum és democràcia

0
13254

Aquesta setmana passada s’ha celebrat el judici contra l’expresident de la Generalitat Artur Mas, l’exconsellera de governació Joana Ortega i l’exconsellera d’ensenyament Irene Rigau. Ha estat el judici contra el 9-N. Ha estat un intent d’evitar que es torni a repetir una consulta massiva com aquella (i que aquest cop sigui vinculant). També durant la mateixa setmana, per acabar-ho d’arrodonir, s’ha fer efectiva la reclamació d’una multa elevadíssima contra l’Assemblea Nacional Catalana i contra Òmnium Cultural.

En vindran d’altres, d’iniciatives d’aquesta mena. Es tracta d’una ofensiva empresa pel govern espanyol que no tan sols va contra el procés independentista, sinó que va també contra del dret a decidir de tots els catalans: els que són partidaris de la independència i els que no. Estem davant d’un embat que vol prohibir un dret bàsic, el d’autodeterminació dels pobles, reconegut internacionalment entre els drets humans. I que vol prescindir del que és un clam popular. La gent s’ha mobilitzar massivament a favor de la celebració d’un refèrendum com a mecanisme per resoldre el contenciós polític que existeix entre Catalunya i Espanya. La consulta del 9-N fou un acte ben eloqüent en aquest sentit (i d’aquí plora la criatura). Totes les enquestes revelen que una immensa majoria de la població catalana és partidària d’aquesta solució. Intentar impedir que la gent, per mitjà d’un referèndum, expressi la seva opinió no es cap mesura democràtica.

Aquests dies acaba d’aparèixer un manifest que, en molt poc temps, ha aconseguit més de 10.000 signatures i que es pot trobar a https.//w.w.w.change.org/p/ciutadans-i-ciutadanes-de-catalunya-manifest-a-favor… Els impulsors del document l’inicien així: “Davant de la situació actual, els sotasignats consideren que els responsables polítics que han de permetre la celebració d’un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya necessiten el suport de tots els ciutadans que siguin partidaris de la democràcia i de la llibertat”.

Aquest any es commemora el quarantè aniversari del restabliment de la Generalitat i del retorn del president Tarradellas, que segellà, a Catalunya, el final de la dictadura franquista. Això s’esdevingué el 1977. Durant els anys anteriors, el poble català s’havia mobilitzat repetidament en favor d’un règim democràtic i d’un autogovern que les autoritats franquistes es negaven a reconèixer, al·legant la Lei de los Principios Fundamentales del Movimento com a base jurídica. Hi hagueren exilis, empresonaments i morts. Però la gent no defallí. La reivindicació continuà i aconseguí imposar-se a la repressió. La voluntat popular aleshores fou clau, com ho ha estat sempre. I així s’ha de reconèixer en tot règim que es vulgui democràtic.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li