Redescobrint Albert Ràfols-Casamada

0
501

Sis anys després de la mort d’Albert Ràfols-Casamada, la Fundació Perramón, de Ventalló, exposa públicament i per primera vegada el llegat de l’artista gràcies a un acord de cessió al qual han arribat les seves hereves i la Fundació Perramón. L’acord suposa el dipòsit de 158 obres durant cinc anys renovables i l’exhibició gratuïta de 62 teles, les més destacades a les instal·lacions de la Fundació, situada a Ventalló. Per exposar-les, la Fundació Perramón ha habilitat un nou recinte annex a la casa pairal (del s.XVII), a la qual s’exhibeix la seva col·lecció permanent. La rehabilitació ha durat sis mesos i ha permès reconvertir el paller de la finca, de 250m2, en la sala d’exposició de Ràfols-Casamada. “Amb l’exhibició de part del llegat de l’artista no només completem la mirada de la Fundació sobre l’art contemporani català, sinó que també reivindiquem una generació d’artistes que no ha obtingut el reconeixement que mereix”, ha dit Eduard Durán, director de la Fundació Perramón, durant l’acte d’inauguració al qual han assistit les dues hereves de l’artista, Maria i Marga Fuchs Girona.

retrospectiva. El fons cedit per les hereves de l’artista comprèn des de les seves primeríssimes obres –com els dibuixos de bombes, fruit de la seva infantesa en plena Guerra Civil– fins a obres creades a casa seva durant els seus últims dies, malgrat les serioses limitacions físiques que la malaltia li imposava. En l’exposició s’ha fet una selecció que explica cronològicament la trajectòria de l’artista entre principi dels 70 del s.XX i el 2007. Així, es pretén fer una retrospectiva de l’evolució de Ràfols-Casamada des del postexpressionisme i el figuratiu del seu inici fins a l’abstracció amb la qual va aconseguir reconeixement internacional. D’entre les obres exposades destaquen per la seva singularitat les teles de la dècada dels 70 delsegle passat –època de la qual no hi ha gaires obres de l’artista– o pintures figuratives protagonitzades per objectes quotidians creades cap al final de la seva vida. Matisse, Torres García, Rothko i molt especialment Miró van ser les principals influències d’un creador que no va voler limitar-se a la pintura i va deixar poques vies d’expressió artística per explorar. “És la primera vegada que veig tota l’obra de l’Albert exposada i m’ha fet molta il·lusió. Aquesta obra necessitava ser exposada i que tingués un reconeixement. És un dia molt important”, ha dit la seva neboda i hereva de l’artista, Maria Fuchs Girona, tot afegint: “Recordo de petita veure l’Albert pintant. Sempre pintava, cada dia, no importava si era festiu o estava de vacances. El recordo a l’estiu, quan passàvem alguna temporada amb ell a Cadaqués, en el seu estudi.” Després de la mort de Ràfols-Casamada l’any 2009, a l’edat de 86 anys, dos de les seves nebodes, Maria i Marga Fuchs Girona, van heretar les obres que l’artista tenia. Les germanes Fuchs, molt properes tant a l’artista com a la seva esposa –la també pintora Maria Girona, amb qui ell va compartir 60 anys de la seva vida i vocació artística– van viure sempre molt de prop el treball de Ràfols-Casamada. Marga, també pintora, va ser l’ajudant de l’artista fins als seus últims dies, als quals la malaltia degenerativa que va posar fi a la seva vida no li va impedir continuar dibuixant i pintant quadres de petit format. “Se l’ha descrit com una persona tranquil·la, molt treballadora, de poques paraules i d’idees fermes, i tot això és cert. Però sens dubte, la cosa que més destacava d’ell és que era una persona terriblement sentimental –fins al punt de voler passar els seus últims anys treballant en el pis on va passar la seva infantesa– i també creativa, fins i tot en els aspectes més banals de la vida quotidiana, qualitats que queden reflectides en el seu llegat”, assegura Maria Fuchs Girona.

Quan l’artista mor, el seu llegat estava dividit entre el seu taller –on atresorava algunes obres pròpies de les quals mai va voler desfer-se– i un magatzem del Poble Nou barceloní. Després del procés d’inventari i catalogació de totes les obres, les hereves de Ràfols-Casamada han arribat a un acord amb la Fundació Perramón amb la intenció que el llegat surti a la llum, no es dispersi i contribueixi a l’estudi i la difusió de l’obra de l’artista català.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li