Red Eléctrica també opta per un túnel paral·lel al TGV per interconnectar la MAT

0
1103

Red Eléctrica d’Espanya (REE) ha presentat aquest dimecres la proposta de traçat que ha fet al Ministeri de Medi Ambient pel tram interfronterer de la MAT. REE opta per fer passar la MAT des la Jonquera fins a territori rossellonès per un túnel d’un quilòmetre de longitud que passi paral·lel al túnel del TGV. Aquesta proposta enllaça perfectament amb la que ja ha anunciat la companyia elèctrica francesa RTE. A la resta de traçat –de Santa Llogaia fins a la Jonquera- REE proposa fer una rasa de 11 a 13 metre d’ample i dos de fondària, que passaria paral·lela al TGV de Santa Llogaia d’Alguema fins a Llers i de Llers a la Jonquera seguiria el camí paral·lel de l’AP-7. 

La proposta detalla que un cop aquesta rasa arribi novament a la Jonquera, el traçat es desviarà travessant l’autopista per arribar altra vegada paral·lel al TGV fins a la boca sud del túnel. És en aquest punt on REE proposta la construcció d’un nou túnel, que tindria uns 4,5 metres de diàmetre, per travessar la zona transfrontera.

Segons ha detallat el delegat a Catalunya de Red Eléctrica, Lluís Pinós, en aquest punt transfronterer s’ha descartat l’opció de continuar amb una rasa perquè es tracta de la zona del Pirineu, on l’orografia ho fa molt complicat. A més, aquesta zona és protegida i les pistes forestals que existeixen no tenen prou amplada per poder acollir una rasa, segons ha explicat Pinós.

‘Hem vist conjuntament amb RTE de França que estàvem abocats a la solució del túnel, que té molt menys impacte’, ha declarat Pinós. De fet, el passat dimarts RTE va presentar la seva proposta que consta també d’un túnel paral·lel al TGV fins arribar a la Jonquera. Pinós ha explicat que les dues elèctriques estan dins la societat mixta INELFE (Interconnexió elèctrica França i Espanya) on es prenen totes les decisions respecte la MAT. 

En el tram de Santa Llogaia a la Jonquera, que es farà amb rasa, es preveu que la zona d’afectació sigui d’11 a 13 metres d’amplada que contendran dues rases d’entre un i dos metres d’amplada i una fondària d’uns dos metres. Les rases hauran d’estar separades entre sí uns cinc metres i s’expropiarà als propietaris dels terrenys.

Pinós ha indicat que l’espai que ocupi aquesta rasa ha de quedar ‘perfectament visible’ ja que caldrà que els tècnics hi puguin accedir per fer tasques de manteniment i revisió. Per això, Pinós ha avançat que no s’hi podrà plantar res a sobre ni tampoc construir per tal que sigui una pista accessible i que quedi clar que per sota passen cables de molt alta tensió. ‘No la podem amagar ni camuflar amb el paisatge perquè podria venir algú amb una excavadora i posar-se a treballar’, ha advertit Pinós. El tram de Santa Llogaia fins travessar la frontera és d’uns 30 quilòmetres de rasa.

Pinós ha remarcat que el traçat de la MAT va sempre lligat a infraestructures existents (TGV i AP-7) tal com havia recomanat el mediador europeu per a la interconnexió, Mario Monti, en el seu informe final. ‘En aquesta fase només s’han tingut en compte aspectes ambientals i territorials a l’hora de definir el traçat’, ha remarcat Pinós.

Pinós no s’ha pronunciat sobre el cost perquè, segons ha afirmat, està per decidir la tecnologia que s’usa en alguns punts de l’obra, el número de cables per circuït i el diàmetre del túnel. Ara bé, ha indicat que fer la MAT soterrada en aquest tram multiplica per ‘ força més de deu’ el cost de la línia si es fes aèria.

D’altra banda, Pinós ha deixat molt clar als ajuntaments afectats per la MAT més avall de Santa Llogaia que tant les consideracions de cost com les tècniques van ‘inviable’ que hi hagi més trams soterrats de la MAT.

La proposta de REE ja està en mans del Ministeri de Medi Ambient que l’ha d’avalar i que la farà arribar als ajuntaments i actors afectats pel traçat perquè hi puguin presentar al·legacions. En base a les al·legacions, ministeri i conselleria hauran de definir finalment quin és el traçat de la MAT sobre el què REE ha de fer el projecte constructiu.

Definir el corredor definitiu i detallat, la solució tecnològica que s’ha de fer servir per construir el túnel i les rases i fer el projecte executiu o constructiu tardarà dos anys. Segons ha dit Pinós, s’han fixat el 31 de desembre del 2010 com a data límit per tenir-ho tot enllestit.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li