El 2019 els carrers d’Oslo seran mĂ©s pĂşblics que mai. El govern local preveu tancar el centre de la ciutat al trĂ nsit de cotxes, creant una car free zone. Ho explicava l’expert en mobilitat Marc Iglesias, a la xerrada sobre les “superilles” que vam organitzar des de CompromĂs d’Esquerres per Figueres, divendres passat. Tot i no tenir el clima mediterrani de què gaudim a casa nostra -i que ens permet realitzar moltes activitats a l’aire lliure- a Oslo pretenen recuperar el centre de la ciutat per a la gent. És senzill, prenen decisions valentes en matèria de mobilitat per guanyar la qualitat de vida perduda en els anys que manava la planificaciĂł enfocada al vehicle privat. A Figueres, tot i les positives actuacions endegades als darrers anys -ordenaciĂł centrĂfuga del sentit dels carrers, eixamplament de voreres, zones d’aparcament per a residents i aparcaments dissuassius…-, la seva execuciĂł Ă©s molt dilatada en el temps i oblida la part fonamental: a mĂ©s de segura, la mobilitat ha de ser sostenible.
A Figueres, fa deu anys destinĂ vem el 45% de la despesa energètica de tota la ciutat al transport; el 99% de la qual, en el transport privat. I amb tota seguretat, la reducciĂł que es preveia aleshores per al cap de 12 anys, propera al 30%, no s’ha produĂŻt. Per això, cal admetre amb valentia que les mesures desenvolupades sĂłn insuficients. Des d’aleshores, el govern municipal no ha prestat atenciĂł a la planificaciĂł de la mobilitat, que promovia decididament dues mesures determinants: incrementar en nĂşmero i freqüència el transport pĂşblic, i fomentar l’ús de la bicicleta. A mĂ©s d’apostar per aquestes mesures i de la millora de la qualitat de vida, des de CompromĂs hem volgut debatre les “superilles”, i la seva cabuda en el disseny de la Figueres del futur: mĂ©s espais d’interrelaciĂł per als veĂŻns en aquells barris amb una alta densitat de poblaciĂł i amb un baix Ăndex de zones verdes i espais pĂşblics.
Les zones mĂ©s atapeĂŻdes de la trama urbana de Figueres sĂłn avui al barri de la Creu de la MĂ i l’Eixample, on a diferència dels barris limĂtrofs, nomĂ©s hi ha ciment, totxana i asfalt arreu. De les “superilles” podem aprendre a modificar l’ús dels carrers, sense enormes dispendis de diner pĂşblic. Això ens ha forçat sempre a intervenir nomĂ©s quan hi ha una gran obra. Podem canviar els usos, i Ă©s indispensable fer-ho comptant amb la participaciĂł de la gent, perquè no es pot pretendre canviar la ciutat sense l’acceptaciĂł de la gent que hi viu. Aquesta decisiĂł seria molt mĂ©s consensuada si ja disposĂ©ssim dels consells de barri o districte! Hi ha molt feina a fer, moltes idees i una major conscienciaciĂł cada dia que passa perquè la gent recuperem el carrer. La Rambla, però, segueix oberta al trĂ nsit. Estic segur que en pocs anys arribarem a destinar-la exclusivament a “fer bullir” el centre de la ciutat, no amb cotxes sinĂł amb persones, com si cada cap de setmana fos l’Acustica o la Mostra del Vi de l’EmpordĂ . Recuperem-la!
Leave a Reply