Recordant un figuerenc universal

0
900

El músic Josep Falgarona (Figueres, 1921-París, 2008) va rebre la Fulla de Figuera de plata a títol pòstum, en un homenatge que es va fer el 25 d’octubre al teatre El Jardí, amb la participació de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà (OCE). La seva vídua, Mercè Jové, va recollir el guardó de mans de l’alcalde Santi Vila.
Enguany, en el concert de commemoració de la concessió del títol de Ciutat a Figueres el 19 d’octubre de 1875, es va aprofitar per retre aquest homenatge a Josep Falgarona -“home discret i atent”, com el va definir l’escriptor Josep Valls en la glossa del personatge- i alhora intèrpret brillant d’Albéniz i Granados. Un figuerenc universal, poc conegut a la seva ciutat natal.
El jove pianista Joel Riu, també figuerenc, va ser l’encarregat d’interpretar en aquest acte d’homenatge, juntament amb l’OCE, l’estrena de l’obra de Santi Escura “El cercador d’estels”, una fantasia per a piano i orquestra de corda.
En la seva intervenció, l’alcalde de la ciutat va destacar de Falgarona el fet que havia estat “un pianista virtuós reconegut mundialment”. Format primer a la seva ciutat natal, de la mà d’Enric Monturiol, aviat saltà al Conservatori de Barcelona i a París, on completà la seva formació i va consolidar una reconeguda carrera com a concertista. Considerat l’“ambaixador de la música espanyola” a França, va destacar per la fruïció amb què interpretà arreu les “Goyescas” de Granados, Albéniz, Falla o Rodrigo, i segurament per aquest motiu (a banda dels efectes derivats del magre nivell de la nostra cultura musical) a la seva pàtria natal la seva carrera tingué poca repercussió. Mai el patriotisme no ens hauria d’allunyar dels estels de la llibertat, la bellesa i l’amor que haurien de guiar el camí de la nostra existència. 

MÉS INFORMACIÓ A L’EDICIÓ IMPRESA
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li