Record pels arqueòlegs forçats

0
767

Centenars de soldats republicans represaliats van treballar en les excavacions d’Empúries entre 1940 i 1942


Un plafó informatiu situat des del darrer dijous a les ruïnes d’Empúries de l’Escala, recorda un fet poc conegut pel públic en general: els treballs forçats a què van ser sotmesos centenars de soldats republicans represaliats en les excavacions arqueològiques. Aquest plafó és visible en l’itinerari de visita pública del conjunt arqueològic, a la zona propera a les restes de l’amfiteatre i la palestra, escenaris d’una part important dels treballs efectuats amb els batallons de soldats presoners.

La creació d’aquest nou espai de memòria és una iniciativa conjunta del Memorial Democràtic de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Ajuntament de l’Escala. A l’acte d’inauguració hi han participat el director del Memorial Democràtic de Catalunya, Vicenç Villatoro; el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya; l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, i el Dr. Francesc Gracia, catedràtic de la Universitat de Barcelona.

UN BATALLÓ DE 150 HOMES. Entre els mesos de setembre del 1940 i el març del 1941, a l’inici de la dictadura franquista, es van reprendre les tasques arqueològiques amb soldats presoners de la 4a Companyia del Batalló de Treballadors Figueres 71. Posteriorment, al desembre de 1941, s’hi va afegir una unitat del Batalló Disciplinari de Soldats Treballadors 46, que fins aleshores estava instal·lada a Punta Paloma (Cadis). Bona part dels treballs es van centrar en acabar de desenterrar la muralla meridional de la ciutat romana i a exhumar les restes trobades a l’amfiteatre i la palestra. Les tasques estaven supervisades pels encarregats del museu i vigilades pels soldats i oficials al càrrec del batalló. Les dures condicions de treball estaven acompanyades de càstigs freqüents. A això s’hi afegien la precarietat i la insalubritat de l’allotjament, la manca d’higiene i les malalties freqüents, i una alimentació deficient, fins al punt de motivar freqüents gestos de solidaritat per part dels veïns de l’Escala.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li