Reclamen a Adif que netegi l’entorn de les vies per exterminar-hi una plaga de rates

0
794

El ple ha aprovat una nova pròrroga, la sisena, del servei de recollida d’escombraries, mentre es licita un nou contracte


L’Ajuntament de Figueres ha enviat una carta a Adif per reclamar-li que netegi els vorals de les vies del tren al seu pas per la ciutat, i també els solars que l’administrador d’infraestructures ferroviàries té al terme municipal. L’objectiu és garantir la salubritat dels veïns de la zona, després que en les últimes setmanes s’hi hagi detectat un augment preocupant del nombre de rates.

La regidora de Cs Elisabet Guillén va portar el tema al ple ordinari d’aquest mes de setembre, que es va fer la setmana passada. A l’apartat de precs i preguntes, Guillén va parlar sobre les deixalles en alguns carrers figuerencs, i va destacar que hi ha una zona, a l’entorn de les vies del tren on s’ha acumulat una gran quantitat de brossa a causa de l’incivisme. «Aquesta brutícia que s’està acumulant a les vies del tren, que sembla un abocador, fa que hi estiguin proliferant les rates. I comencem a tenir una plaga al veïnat que tenen les finques a prop», va denunciar, tot afegint que a alguns veïns els rosegadors fins i tot els han entrat a casa.

Davant d’aquesta situació, l’alcaldessa, Agnès Lladó, va explicar que les vies del tren no són jurisdicció de l’Ajuntament, sinó que són competència d’Adif. Per això la corporació ja li ha fet arribar una petició per escrit on, a part de la neteja, també li demana que arregli totes les tanques de seguretat que estan trencades, sobretot les més properes a les escoles, com per exemple la que hi ha a tocar de la M. Àngels Anglada. Per la seva banda, la regidora de Serveis Urbans, Espai Públic, Manteniment i Medi Ambient, Sònia Trilla, es va comprometre a enviar el servei de plagues a tots els habitatges afectats.

UN ANY MÉS DE PRòRROGA. Precisament en el mateix ple es va aprovar una nova pròrroga perquè Fisersa Ecoserveis SA gestioni durant un any més els serveis de recollida de sòlids urbans i la deixalleria municipal. En aquest cas, la dilació és fins al 2 d’octubre de 2023.

Recordem que es tracta de la sisena pròrroga similar que s’aprova des del 2016, quan es va acabar la concessió amb l’empresa mixta Ecoserveis. El 28 de novembre del 2019 es va declarar nul·la de ple dret l’adjudicació que s’havia fet el mes de maig, i d’aleshores ençà el govern hi treballa. El portaveu de Junts per Figueres, Jordi Masquef, va criticar durant el ple que «han passat tres anys des d’aquesta data i no hem tornat a saber pràcticament res més sobre quins són els plans del govern». El seu homòleg de Cs, Héctor Amelló, va afegir que «la realitat és que no hi ha una voluntat política» perquè «hi ha hagut temps de sobres». I el regidor no adscrit Carles Arbolí també va demanar per quines raons «no s’ha pogut abordar aquesta qüestió».

Després d’aquestes intervencions, el vicealcalde, Pere Casellas, va explicar que en aquests moments està a punt d’encarregar-se el plec tècnic i la memòria de recollida de fracció orgànica, un document que estarà enllestit aquest mes. Però va explicar que els tècnics alerten que és un contracte de 700.000 euros que pot resultar poc atractiu per als licitadors i, per evitar que el concurs torni a quedar desert, estan valorant si fer una sola licitació o dos lots separats (un per a l’orgànica i la resta, i l’altre per al vidre i el paper). En qualsevol cas, Casellas assegura que el tema es resoldrà aquest any.

SENSE PATIS OBERTS, ALMENYS FINS AL 2023. A l’apartat d’assumptes urgents, els grups municipals de Junts per Figueres i Ciutadans van presentar un total de tres mocions, dues de les quals van prosperar. Es tracta d’un text per reclamar l’anàlisi de l’estat de l’autopista AP-7 al seu pas pel terme municipal i l’adopció de mesures de control i millora, i d’un altre per impulsar una campanya de suport a la cultura de la pau, totes dues de Junts.

En canvi, la proposta de Cs, que demanava la implantació de l’ús social als centres escolars, no es va aprovar. De la veu de la regidora Guillén, els taronges van plantejar que es recuperi la iniciativa dels patis oberts que havia funcionat abans de la pandèmia en algunes escoles. Però l’equip de govern hi va votar en contra per falta de recursos econòmics (abans del 2018 s’hi destinaven uns 12.000 euros anuals), i va emplaçar els grups a incloure la partida en el pressupost del 2023.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li