Reactivar, recuperar i rehabilitar els barris

0
1296

A Ciutadans parlem clar: el secret per reactivar Figueres rau a recuperar els barris. Retornar la mirada a les zones que durant anys han estat abandonades, a una ciutat que existeix més enllà del centre, és urgent i prioritari. Les polítiques actuals d’ERC i PSC han reforçat els errors i oblits comesos per Junts en l’anterior mandat: oblidar els barris i el consegüent desequilibri de la ciutat. El futur de Figueres passa per una combinació de revitalització dels espais urbans degradats, abandonats o oblidats, reactivació de l’activitat econòmica, reconstrucció d’una ciutat més amable per a les persones, més atractiva per als visitants, recuperació del sentit de comunitat. Els barris han de ser llocs en els quals reunir-se, crear, aprendre, treballar i comprar, però sobretot viure i construir les nostres llars.

L’impuls durant gairebé 20 anys de polítiques públiques inadequades ha fet que Figueres es trobi estancada. Aquesta paràlisi ha portat al tancament de comerços, a la pèrdua poblacional, a la degradació dels espais urbans i el consegüent augment de la inseguretat. Posar traves a la iniciativa privada, augmentar els impostos, reduir la inversió en els barris, la centralització i concentració de serveis i recursos en el centre, la desatenció a la perifèria i àrees residencials, el menyspreu a la importància del teixit social…, són factors que han portat a una pèrdua de qualitat de vida i oportunitats a Figueres. Tots ells cal revertir-los pel nostre futur i el del nostres fills.

Primer. Cal recuperar la seguretat que mai s’hauria d’haver perdut en els barris. Realitzar el desplegament de la policia de barri o de proximitat és una necessitat urgent que no pot continuar demorant-se. S’han de desenvolupar i enfortir estratègies policials de proximitat i properes als veïns dels barris de la ciutat. Aquests policies de barri tindran el protagonisme operatiu amb un enfocament preventiu a partir del diàleg amb actors vitals del barri. Uns policies que treballin mà a mà amb les organitzacions socials, els comerciants i els veïns per aconseguir barris més segurs i més lliures.

Segon. És hora de recuperar l’activitat econòmica d’empreses, comerços i projectes de proximitat en els barris. Donar suport als projectes econòmics és el camí per revitalitzar els barris. La reducció d’impostos, ajudes econòmiques a fons perdut a autònoms, empreses, pimes o microempreses, impulsar iniciatives que fomentin l’activitat empresarial en el territori i la innovació socioeconòmica són polítiques que els liberals volem posar en marxa immediatament. No hi ha més temps a perdre.

Tercer. La regeneració urbana, quan durant tants anys s’ha oblidat el manteniment de l’espai urbà; cal una estratègia de rehabilitació integral que eviti la degradació dels barris. Cal posar l’urbanisme al servei dels ciutadans. Passar de donar l’esquena a les polítiques urbanístiques a adquirir un compromís ferm amb estratègies d’intervenció, com són la renovació urbana, la recuperació, rehabilitació, revitalització, millores d’habitabilitat en els equipaments, en els espais públics, en la circulació, etc., que permetin que els barris recuperin la brillantor i dinamisme que tenien anys enrere. S’han d’acabar els barris oblidats.

A Ciutadans tenim un projecte de llibertat i tolerància per a tots els ciutadans de Figueres que comença per reactivar, recuperar i rehabilitar els barris.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li