Rap feminista i d’accent empordanès

0
1458

La jove Joina Canyet (Biure, 1996) treu el seu primer treball discogràfic, ‘Companyes’


 

El món és seu. És la primera cançó de rap de l’empordanesa Joina Canyet Garcia (Biure, 1996). La va compondre l’estiu del 2017 a París, on va passar una temporada, després que un home l’assetges pel carrer tornant sola, de matinada, cap a casa seva. Per denunciar aquesta situació, la «reiterada impunitat», en les seves paraules, va escriure aquest tema i el disc Companyes (2018). I és que aquest fet va ser el desencadenant del conjunt de l’àlbum: «De les ganes de sentir-me acollida i escoltada, com a dona, en un món que ens vol callades, han anat sorgint la resta de cançons», explica. La publicació, que ha sortit a la llum el 25 d’octubre, s’ha pogut publicar gràcies a una campanya de micromecenatge i que ha permès a l’artista reunir més de 3.000 euros per autoeditar el disc. Companyes es presenta el 16 de novembre a Barcelona (sala La Nau), conté vuit temes en total i Joina ha comptat amb quatre dones músics per enregistrar-lo. Amb les cançons vol reflectir la seva mirada «cap a tot el que està passant al món», amb un rap en català de grans dosis de crítica social i missatges feministes.

DE FORMACIÓ ACADÈMICA. Joina es defineix com a «pianista, no cantant». Està acabant els seus estudis de piano clàssic a l’ESMUC i es va endinsar en el món del rap, un llenguatge nou per ella, fa poc: aquella matinada a la capital francesa, quan va crear els primers versos d’El món és seu.

REBOMBORI A LES XARXES. Des de la data de publicació del disc Companyes, les cançons estan penjades i es poden escoltar a diverses plataformes digitals. També a Spotify. Però l’endemà del 25 d’octubre, Joina denunciava, a través de les xarxes socials, que un dels vuit temes, La trama del drama, no es podia reproduir a aquesta plataforma i assenyalava que havia estat censurada per una frase que deia «Borbón, cabrón». Amb tot, ara per ara, ja està disponible la cançó a Spotify. La distribuïdora del disc, Duplicat, ha atribuït a «problemes tècnics» el fet que no aparegués el tema i ha descartat cap intent de censura.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li