Rahola, 100 anys de fidelitat a Catalunya

0
920

La citació que encapçala el llibre Josep Rahola. Una veu catalanista d’esquerres al Senat data del 7 de maig de 1986. Diu així: “Jo crec que el més important és Catalunya i en aquest sentit he esmerçat els meus millors esforços durant tota la meva vida.” Una frase que, curiosament, el polític republicà manifestava al signant en una entrevista periodística. Allò que en aquells moments, amb tota probabilitat, va passar quasi desapercebut, justifica la raó de ser de pràcticament 100 anys de vida.
El llibre, editat per la Fundació Josep Irla i amb el suport de la Diputació de Girona, aplega en poc més de 170 pàgines una profusió de dades que permeten conèixer a fons la trajectòria personal i política del qui durant vuit anys (1979-1986) va ser senador d’ERC per Girona i un destacat dirigent del partit a l’Alt Empordà. Tot i que nascut a Barcelona l’any 1918, Josep Rahola d’Espona va viure durant molts anys, i fins fa relativament poc, a la finca familiar de Fortianell. Enginyer de professió, forma part d’una de les nissagues més arrelades a l’Alt Empordà, originària de Cadaqués.
L’autor del volum, que divendres al vespre va ser presentat al Cercle Sport de Figueres, és el jove historiador tarragoní Francesc Marco Palau, guanyador de la beca de la Fundació Josep Irla de l’any 2013. Precisament el també historiador banyolí Pere Bosch, membre del jurat que va concedir-li la beca, va explicar que “vàrem decidir-nos per aquest treball perquè representava l’oportunitat de retre un homenatge a la figura de Josep Rahola. Els nostres territoris han de tenir personalitats com a referents, que expressin uns valors on emmirallar-nos. En aquest cas, a més, es tracta d’una biografia molt ben escrita, que de seguida atrapa el lector i que ens permet resseguir una figura d’ERC que fa de pont entre els creadors del partit, durant la Segona República, i les generacions actuals.”

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li