Rafel Nadal reflexiona sobre la subtil lĂ­nia que separa els bons i els dolents

0
1237

L’escriptor va abordar amb naturalitat i rigor els límits entre la responsabilitat individual i la col·lectiva


 

Amena, emotiva i didàctica. Així va ser la xerrada que l’escriptor gironí Rafel Nadal va fer divendres en la segona sessió del cicle Punt de Lectura a Agullana, en què va abordar amb naturalitat, però amb rigor, un tema polèmic com és el límit entre la responsabilitat individual i la col·lectiva. Davant d’una setantena de persones, Nadal va explicar que a la seva darrera novel·la, La senyora Stendhal, volia idear un relat fet d’històries en què la delimitació entre el concepte de bons i de dolents és sempre molt subtil. En aquest sentit, Nadal va defensar que ha intentat sempre resoldre aquest conflicte sense fer doctrina, presentant situacions carregades d’ambigüitat moral. Precisament per aquest motiu va escollir la figura d’un nen com a veu narrativa de la història, obeint el desig de trobar un narrador sense apriorismes.

L’escriptor gironí va explicar que la novel·la La senyora Stendhal vol retre homenatge als republicans que, pel seu desacord amb els membres dels comitès i amb la seva manera d’actuar, van patir depuracions i repressió per part dels membres del seu bàndol i que, un cop acabada la guerra, van ser executats pels feixistes pel fet de ser republicans. “Aquesta gent encara no ha tingut el reconeixement que es mereixen”, va continuar Nadal, que va puntualitzar que es tracta d’homes i dones que, com l’avi Dídac de l’obra, tenen clar que, en el moment en què es van donar les armes a presos comuns excarcerats, la República va fer mèrits per perdre la guerra.

Nadal va insistir en el fet que aquest és un tema que cal abordar amb claredat i sense ambigüitats i que la ficció li ha permès apropar-s’hi d’una manera eficient. La prova, va dir, és que constantment rep testimonis que agraeixen el relat i que li expliquen històries i vivències personals que podrien formar part de nous capítols de la novel·la.

El cicle continuarà aquest dissabte, a 2/4 de 8 del vespre, amb la xerrada d’Imma Tubella, que parlarà de la seva primera novel·la, Un secret de l’Empordà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li