Quin efecte tindran les eleccions generals a les municipals?

0
978

A poc més d’una setmana per començar el cicle electoral inèdit que tenim a la cantonada, hi ha una incògnita que es repeteix constantment: com influirà el resultat de les eleccions generals del 28 d’abril a les municipals del 26 de maig?

Els cicles electorals són els períodes en els quals s’encadenen una sèrie d’eleccions. Normalment solen durar dos anys i al llarg d’aquest període la convocatòria a les urnes acostumen a reforçar o contrarestar el resultat precedent. Però mai havia passat tant seguit, en un sol mes de distància. Entre el 28 d’abril i el 26 de maig. Un mes i mig si tenim en compte la campanya.

Els partits que estiguin més en forma durant aquesta primavera tindran un avantatge que pot traduir-se en l’acumulació de molt de poder. En un mes es decidirà molt de poder territorial: el govern espanyol, el Congrés, el Senat, la majoria d’autonomies, totes les ciutats i els diputats del Parlament Europeu.

Com influirà el resultat de les eleccions del 28 d’abril en les municipals que es portaran a terme només un mes després? Ningú dubta que el resultat del 28-A influirà en el resultat del 26-M. La pregunta és com i amb quina intensitat.

Una possibilitat és que el resultat d’abril es tradueixi en un reforçament electoral cap a la força guanyadora. El tema serà veure’n la magnitud. Hem de tenir en compte que la participació serà diferent entre unes eleccions i unes altres i la gent que hi participarà, també. És molt probable que tinguem una abstenció diferenciada entre unes eleccions i unes altres. El reforçament es pot produir però la clau estarà en la diferència de participació entre unes eleccions i unes altres.

La segona opció és que, justament, les eleccions generals serveixin perquè l’elector que vota més en clau espanyola es desfogui i no vegi la necessitat d’anar a votar el 26 de maig. És a dir, hi podria haver unes eleccions que es desenvoluparien clarament en el marc espanyol (28-A) i unes altres que es realitzarien en clau local (26-M), una part important de l’electorat ja s’hauria desfogat i no veuria la necessitat de tornar a votar al cap de vint-i-vuit dies. Serien unes eleccions clarament locals. Aquesta hipòtesi, però, només és plausible en el marc català. A la resta de l’estat, les eleccions municipals seran vistes com una segona volta de les generals. Sigui per confirmar l’aposta o com a resposta als resultats del 28 d’abril.

La tercera possibilitat, l’efecte rebot, és potser la més difícil. Que els electors castiguin el resultat del 28 d’abril amb un resultat de signe contrari és difícil que es produeixi a Catalunya, encara que és molt probable en l’àmbit espanyol. Hi pot haver un cert rebot en els nostres municipis, però no serà amb la suficient magnitud perquè hi hagi grans canvis, ja que el pes dels partits hegemònics a Espanya és molt menor a Catalunya.

Davant dels possibles efectes que poden tenir els resultats del 28 d’abril serà molt interessant analitzar els resultats del 26 de maig i en quin sentit els resultats han influït sobre el vot. Caldrà analitzar totes les enquestes postelectorals.

De moment no podem fer gaire res més que esperar. El consol és que després d’aquest cicle electoral diabòlic arribarà l’estiu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li