Quilòmetres, somriures i altruisme

0
743

Per segon any consecutiu la totalitat dels diners recaptats es donaran a una escola de GĂ mbia


Equipats amb la samarreta de l’associació Somriures de Medina Jambor, 415 alumnes de l’escola Josep Peñuelas del Río de la Jonquera van participar en la quarta edició de la cursa solidària organitzada pel centre educatiu. Una activitat impulsada pel centre, i que dona tot el que recapta a una ONG. El primer any va ser per a Save The Children, el segon per a La Casa dels Xuklis i el tercer per a Somriures de Medina Jambor. Aquesta darrera entitat repeteix aquest any, i «continuarem col·laborant sempre amb ells», declara la directora del centre, Dolors Sànchez.

Les curses són de curta durada. El recorregut fa aproximadament un quilòmetre i les sortides s’escalonen en grups d’alumnes dividits per cursos. Sempre van acompanyats de professors, que també s’encarreguen de tancar el recorregut i garantir-ne la seguretat. Quan acaben les curses de la mainada, és el torn dels adults. Una trentena de pares i mares s’apunten a aquesta jornada solidària, on el menys important de tot és l’ordre en què es passa la línia de meta.

Aquesta és la primera edició en què hi han participat alumnes de primer d’ESO, tot i que teòricament no els tocava, ja que estan fent estudis superiors. Conscients d’aquesta mesura excepcional, agraeixen poder participar en aquesta jornada: «Per nosaltres és molt important, ja que podem continuar una cosa que hem creat nosaltres», comenten. Tenen molt clar per a què serveix el que fan, i sobretot cap a qui va el que aconsegueixen recaptar: «Hem de fer feliços a la gent que no té diners», sentencien.

A més a més de la cursa, cada any es posa a la venda material per aconseguir augmentar la recaptació econòmica. Aquesta edició es venen cantimplores amb un preu simbòlic de 6 euros. Les ampolles venen serigrafiades amb un logotip molt especial, la imatge de l’ONG El cor de Peñuelas.

L’ONG DE L’ESCOLA El cor de Peñuelas Ă©s el nom amb què els alumnes del centre de la Jonquera han batejat la seva ONG. Els estudiants de 5è i 6è van decidir que un dels projectes de l’any passat podria estar vinculat amb l’àmbit solidari. A poc a poc la idea es va anar perfilant. Els alumnes volien ajudar els nens de l’Àfrica, conscients que Ă©s un dels llocs amb mĂ©s necessitats.

Alhora s’estava buscant quina entitat seria l’escollida per rebre l’import recaptat, quan una professora de Cantallops els va explicar que al cap de poc marxaria a Gàmbia amb l’ONG Somriures de Madina Jambor a obrir una escola. Destí o coincidència, els dos camins es van unir.

Des de llavors, l’ONG de l’escola col·labora estretament amb l’escola gambiana de Jambangeli. El vincle entre els centres és tal que «els divendres quan fem gimnàs els nens d’aquí porten la samarreta de l’escola d’allà, i els nens i nenes d’allà porten la que vam fer aquí», comenta Sànchez. Els alumnes també ho tenen clar: «Són com la nostra família, ens interessa saber què fan, com estan i veure que els va bé», afirmen els estudiants més grans.

XARXES SOCIALS. El director d’operacions de Somriures de Medina Jambor, Javier Ceresuela, explica una de les claus que enforteix aquest vincle: «La tecnologia permet que els nens d’allà enviïn missatges als d’aquí i a la inversa».

COL·LABORANT 365 DIES. Les activitats solidàries no són cosa d’una sola jornada. Al llarg de l’any es recull material escolar, roba i joguines, que s’envien cap al centre de Jambangeli. Fins i tot es recapten diners perquè des d’allà puguin fer activitats fora de l’aula. Una d’aquestes activitats va ser la visita al mar que van fer els nens i les nenes gambians. Tot i viure a només 20 quilòmetres de la platja, encara no havien trepitjat mai la sorra de l’Atlàntic.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li