Qüestió d’educació

0
1214

El seu fill sap seure correctament a taula? Agafar els coberts de forma adequada o tallar per exemple la carn, o pelar les gambes amb forquilla i ganivet? El seu fill es fica el ganivet a la boca? I vostè, sap com s’han de col·locar els coberts sobre el plat un cop ha acabat o bé vol indicar al cambrer que ja no li ve de gust menjar més?
Aquests petits detalls de comportament a taula, que no tenen res a veure amb la classe social sinó amb l’educació, és el que Nicola Brenner, diplomada de l’Escola d’Hostaleria de Lausanne, Suïssa, vol ensenyar, a través d’un taller, a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys. “A taula, veiem escenes lamentables: parelles que usen el telèfon mòbil i no parlen perquè estan més pendents del que escriu l’altra gent en les xarxes socials o un pare que talla la carn amb una forquilla i un ganivet amb tanta força que sembla que s’hagin de trencar i després es posa el ganivet a la boca o bé es canvien de mà la forquilla per menjar. Són detalls importants que cal saber-los i aplicar-los. Les normes, com diuen els antropòlegs i els sociòlegs, no són una bajanada, sinó índexs de civilització”, diu Nicola Brenner.

gaudir amb normes. Els tallers es faran en quatre restaurants de l’Empordà durant aquest mes de març. Seran dues hores. “No ha estat una tasca fàcil, perquè molts restaurants sembla com si els molestés la presència de nens. Un gran error, perquè els nens són els gourmets del futur”, indicava Nicola Brenner. “La cultura gastronòmica és molt important en la educació cultural d’una persona. I el comportament a taula diu molt de com és una persona”, subratlla.
Així, es farà el dissabte 8, al restaurant El Molí de l’Escala, amb el xef Jordi Jacas qui, segons ha explicat Brenner, té previst adaptar aquesta proposta al seu festival Gastromusical; el dissabte 15, al restaurant Coordenades, de la plaça del Sol de Figueres, amb el cap de cuina Xavier Quera, un professional de gran experiència que ha treballat a Can Pipes amb una estrella Michelin; el dissabte 22, al restaurant Blanc de l’Hotel Ciutat, de Girona amb el xef R. El Morabite, i el dissabte 29, al Portal del Mar, a Pals, amb Joan Carles Sánchez com a cap de cuina. “Presentarem un menús als nens i nenes que estarà format per una amanida verda, sopa o crema, músculs, gambes a la planxa, espagueti amb salsa, carn, postres, pa i aigua. En cada un d’aquests plats, els ensenyaré si calen o no els coberts i com utilitzar-los. Per exemple, per menjar els musclos és acceptat fer-ho amb els dits; la sopa, quan s’acaba, no s’ha d’aixecar el plat direcció a nosaltres sinó cap al davant o els espaguetis s’han d’anar enroscant ajudats per la forquilla i una cullera”, explica Brenner, tot afegint: “També parlarem de com posar-nos el tovalló i molt important també, aprendrem a degustar el menjar, a trobar els diferents gustos i textures. Tenim la sort que a l’Alt Empordà i a Catalunya hi ha grans cuiners i grans restaurants. Els productes són excel·lents perquè són de proximitat. Els xefs aposten i, cada vegada més, treballen amb productes frescos que compren a mercat. I això es nota a l’hora d’elaborar els plats”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li