Quermançó, al Palau Robert

0
3448

Una exposició commemorativa dels 25 anys de l’Associació Monumenta aplega a Barcelona els principals castells de Catalunya


Fortalesa dels comtes d’Empúries i de Rocabertí, ocupat per les tropes napoleòniques, escenari de diverses llegendes, lloc on el pintor Salvador Dalí volia situar l’orgue de la tramuntana… la història del castell de Quermançó és apassionant. Durant tot l’estiu, aquest indret tan emblemàtic de la comarca s’apropa una mica als barcelonins en particular i als catalans en general a través d’una mostra inaugurada als jardins del Palau Robert.

L’Associació Monumenta presenta en aquest cèntric espai de Barcelona, seu de diversos organismes de la Generalitat, una exposició fotogràfica de castells i edificis catalogats privats de Catalunya per mostrar la tasca de preservació del patrimoni arquitectònic que es porta a terme al país i per fer-ne difusió entre els ciutadans que la visitin. Entre els castells presents a la mostra hi ha el de Quermançó.

Segons expliquen des de Monumenta, “l’exposició aplega 32 plafons amb informació i 28 fotografies de castells, palaus i cases monumentals que donen a conèixer la rica tradició arquitectònica de Catalunya i l’esplendor de molts edificis privats que mereixen una protecció especial pel seu valor artístic o per la seva història. Aquests edificis poden ser una atracció turística i una eina més per incentivar el desenvolupament econòmic de les localitats on es troben situats”.

El patrimoni arquitectònic que es pot veure a la mostra és aquest: castell de Benviure, El Roquer, Castellterçol, Oller del Mas, El Viver, castell de Godmar, torre del Veguer, castell de Florejacs, castell del Remei, castell de Quermançó, hotel Molí del Mig, hotel Mas Ribas, hotel Aiguaclara, Casa de la Seda, palau Mornau, NN Hoteles 1898, Casa Batlló, Casa de les Punxes, Biblioteca Almirall, hotel Espanya, Fundació Setba, castell de Riudabella, Villa Paulita, torre de Barta, Reial Cercle Artístic, castell Sant Marçal, Palau de la Música i La Rotonda.

L’Associació Monumenta, que enguany compleix el 25è aniversari, ofereix informació i assessorament als socis per a la gestió d’aquest patrimoni, especialment en temes de restauració, tràmits administratius i fiscalitat. Actualment compta amb 150 socis, un dels quals és l’actual propietari del castell de Quermançó, l’empresari castelloní Josep Maria Martorell. Està presidida per Javier Gimeno.

Monumenta és l’Associació de Propietaris de Castells i Edificis Catalogats de Catalunya, creada el 1992, en l’entorn dels Jocs Olímpics, que van motivar la renovació de tants i tants edificis urbans i emblemàtics d’arreu del país. Els seus responsables expliquen que “és la única associació no estatal inclosa dins l’EHHA (European Historic Houses Association) i entre les seves prioritats destaquen conservar el Patrimoni com un servei a la societat i projectar-lo al futur. Van ser dels primers a reivindicar el respecte arquitectònic i especialment preservar el medi ambient amb mesures d’eficiència energètica en els immobles històrics, i en la gestió de parcs i jardins. I a implicar-hi les noves generacions en la gestió d’aquest patrimoni”.

AJUT I CONSELL. Josep Maria Martorell explica que és membre d’aquesta associació des de fa uns deu anys. “És un lloc on ens trobem gent que disposem d’uns edificis singulars, protegits legalment, i amb l’intercanvi d’informació que tenim, tant per part dels tècnics com per l’experiència de cadascú, podem agafar idees, conèixer normatives legals i valorar opcions i projectes per tirar endavant, cadascú des del seu àmbit i possibilitats”.

A l’Empordà, juntament amb Quermançó hi ha altres edificis emblemàtics que formen part de Monumenta com el castell de Peralada, el Mas Coll de Roses i el Molí del Mig de Torroella de Montgrí. ”M’ha agradat molt participar en aquesta exposició commemorativa perquè puc fer conèixer la realitat del meu castell entre els barcelonins i els catalans, amb l’esperança i la confiança que algun dia pugui tirar endavant el projecte d’instal·lació de l’orgue de la tramuntana del qual ja n’havia parlat Salvador Dalí i que tenim dissenyat tècnicament des de fa temps. Aquest, voldria remarcar, no és un projecte oblidat, sinó que vull defensar-lo on calgui i, si puc, tirar-lo endavant”.

De moment, Martorell va realitzant obres de manteniment a l’interior de la fortalesa que al llarg de l’any acull diversos actes culturals i obre l’accés a persones i grups interessats. “Si no fos per mi, estaria molt més degradat. L’he condicionat per les visites i fins i tot s’hi poden celebrar alguns actes sense problemes d’organització ja que es pot pujar en cotxe fins a la porta d’entrada”, assenyala.

LA SEVA HISTÒRIA. El castell de Quermançó és una fortificació aïllada situada a uns dos quilòmetres al nord de Vilajuïga, dalt d’un puig, perfectament visible i accessible des de l’N-260 en direcció cap a Llançà. Les dades de la seva construcció van dels segles X, XIII-XIV i XV. Fou declarat monument històric el 1949. El castell fou possessió dels comtes d’Empúries. Ponç I, que havia instal·lat l’arxiu diplomàtic del comtat en aquell recinte.

Durant les guerres amb els francesos de final del segle XIII, aquest castell fronterer tingué un paper important. Continuà resistint després del primer moment de la invasió francesa l’any 1285. El 1288 fou fugaçment ocupat per un exèrcit francès al servei de Jaume II de Mallorca que envaí l’Empordà i fou enderrocat.

Malgrat aquestes destruccions, es continuen trobant notícies del castell. L’any 1292, en un informe fet pel rei Jaume II s’afirma que calien uns 12 homes per defensar el castell de Quermançó. Al final de la guerra civil del XV, any 1472, fou ocupat per partidaris del rei Joan II.

Restà abandonat fins a la Guerra de la Independència. El 1808, les tropes napoleòniques reconstruïren i referen alguns dels elements defensius del castell. En la seva retirada del 1814, el mariscal Suchet el féu explotar. El 1880, alguns benedictins expulsats de França vingueren i arreglaren un xic el castell de Quermançó i s’hi establiren. A la meitat del segle passat, quan havia es trobava a mans d’una família de Vilajuïga, Salvador Dalí es va interessar per la seva adquisició. A finals del segle XX va passar a mans d’un grup d’empresaris empordanesos, però actualment la titularitat de la fortalesa és exclusiva de Josep Maria Martorell.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li