Que la cobla no pari de sonar!

0
1273

Figueres va celebrar dissabte la capitalitat de la sardana, un projecte que contempla un ampli programa d’activitats a la comarca


Ara sí, Figueres ja és capital de la sardana. Des de dissabte la ciutat llueix orgullosa la placa commemorativa de la proclamació de la 5a edició d’aquest projecte cultural i turístic, que contempla un ampli programa d’activitats a la comarca i fora del territori català fins al març de 2018, any que passarà el títol a Montblanc.

Figueres és considerada ciutat bressol de la sardana i durant aquest període serà el punt de referència del món sardanístic, coincidint amb l’any del bicentenari del naixement del músic empordanès i pare de la sardana, Pep Ventura.

ACTE DE PROCLAMACIÓ. La jornada va començar amb un acte institucional al Teatre El Jardí. L’alcalde de Mollerussa _ciutat que regentava la capitalitat_, Marc Solsona, va fer el traspàs de la bandera a l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, que va qualificar de dia d’“històric”. Felip destacava que finalment s’ha fet justícia i s’ha reconegut la feina de Pep Ventura i “la rellevància que ha tingut la sardana en els darrers dos segles” a la comarca. L’acte va aplegar un centenar de persones, a banda de la representació política d’una gran part del consistori figuerenc i del president de la Diputació de Girona, Pere Vila, el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Francesc Ten, el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, Montserrat Mauné, i altres membres i personalitats del món sardanístic i dansaire català. Durant el discurs, l’alcaldessa va recordar que la capitalitat portarà Figueres i la sardana fora de Catalunya, concretament a Andalusia, Romania, el Rosselló i la República Txeca.

ÀNGEL REYNAL

PREGÓ SARDANÍSTIC. La periodista i musicòloga empordanesa, establerta a Barcelona, Victòria Palma, va ser l’encarregada del pregó. Palma, amb un to simpàtic i divertit, va destacar el paper masculí que tenia abans la sardana i com aquesta era una dansa de seducció. Va animar a tothom a “omplir les places de vida amb el seu ball”. Durant la proclamació també es va estrenar la composició Figueres Capital de la Sardana, del músic Martí Fontclara. Durant l’acte es van donar a conèixer els noms dels Premis Capital de la Sardana 2017, que es lliuraran a la ciutat el 24 de novembre. Un cop acabat l’acte institucional, el gegantó Pep Ventura, acompanyat dels assistents i dels Castellers de Figueres, va desfilar fins a la plaça de l’Ajuntament per ballar una sardana multitudinària amb la cobla Marinada, que va posar fi a la jornada matinal. Així Figueres s’ha convertit en el màxim representant de la sardana. Durant tot l’any les places de la ciutat reuniran cobles i balladores d’arreu. Com deia el poeta Joan Maragall, “els pobles diran: la sardana és la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan.”

Crítica

El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rocabado, va ser crític amb els canvis culturals dels joves i de la societat. Rocabado deia que “avui en dia és difícil trobar un jove que no es distregui a base de diversions individuals”. Per altra banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va destacar que  “tots els esforços que fem no són sobrers en temes culturals com ara aquest”.

 

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li