“Que es vulgui explicar que farem el Museu del Circ i que no farem una escola Ă©s totalment fals”

0
1160

Coincidint amb la negociaciĂł del pressupost del 2017 i amb una tensiĂł manifesta amb el seu soci de govern sobre aquest tema, Marta Felip defensa que hi ha moltes necessitats a la ciutat que s’han de cobrir. Felip recorda que el 2016 es van destinar 3,3M€ a atenciĂł social


 

Som a punt d’acabar el mes de gener i Figueres no té encara aprovat el pressupost del 2017. Ara com ara quines novetats tenim sobre la negociació, especialment, amb el seu soci de govern el PSC?
La pressió no està en el calendari, tot i que ja m’agradaria començar l’1 de gener amb els pressupostos aprovats. Si mirem a quina data va entrar en vigor el pressupost de l’any passat ens en vam anar al mes de febrer. Es pot funcionar amb pressupostos prorrogats i, malauradament, aquesta és una tònica que cada vegada la gent coneix més. La nota discordant no és que som al gener i no tenim pressupostos, sinó què és el que han de dir aquests pressupostos.És aquí on hi ha tensions i ho hem reconegut tant jo com en Pere Casellas. La ciutat necessita molt i els recursos són limitats. Tenim un sostre de despesa que segons els tècnics no pot ser més que el de l’any passat i hem de mirar d’atendre totes les necessitats de la ciutat.

Una partida més important per a qüestions socials és allò que els allunya. Perilla el pacte de govern?
L’atenció a l’exclusió social és una prioritat de tots els que som a l’Ajuntament, de tots. Des dels de més a la dreta als de més a l’esquerra. Tenim una ciutat amb una situació de pobresa important quant a quantitat, però també tenim una ciutat que necessita molt la reactivació econòmica i jo sóc de la postura que sense invertir en mesures de reactivació econòmica tampoc podrem atendre aquesta exclusió social. Que se’m digui que dono prioritat a altres inversions a la ciutat o que aposto per altres coses que no sigui l’atenció o l’exclusió socials trobo que és faltar molt a la realitat. L’any passat vam destinar a l’atenció social 3,3 milions d’euros i no vull que sigui qüestió de xifres. S’ha d’arribar allà on sigui necessari però sí que necessito una planificació per part de qui em demana més diners d’aquest pressupost a l’atenció social. Si hi hagués recursos per tot no hi hauria problema. Com a govern necessitem poder invertir en reactivació econòmica, en fomentar la iniciativa privada perquè obrin establiments, necessito invertir a la ciutat en millora de carrers, de neteja i necessito fer equipaments que falten.

En aquests moments a Figueres hi ha divisió pel tema del Museu del Circ. Opinions de partidaris i detractors es barregen amb les gestions del senyor Matabosch per empatizar amb tots els sectors que no veuen el projecte de circ a la casa Nouvilas com una prioritat. Què en pensa?
Jo he proposat 500.000 euros del pressupost de l’Ajuntament per a un equipament cultural, que entenc que pot reactivar la ciutat i seguir mantenint aquest Festival del Circ, que des de la primera edició és un èxit. Que jo aposti per això i que s’arribi a dir que és indecent, trobo que és donar un missatge equivocat i faltar a la veritat. No per això deixarem de fer el pavelló esportiu o deixarem d’impulsar altres equipaments esportius, sociosanitaris, sanitaris o culturals. D’altra banda, és bo que hi hagi debat perquè això vol dir que Figueres està en el punt de decidir realment què vol ser quan sigui gran. S’ha de fer una aposta clara com a estratègia de ciutat. Totes les ciutats s’identifiquen per tenir un relat, una marca de ciutat. A nosaltres ens han arribat abans els fets que la marca. A Figueres s’hi ha anat imposant un marca de ciutat de turisme mitjançant un museu Dalí que pot arribar a esbiaixar una mica la condició de la ciutat. Altres ciutats mitjanes de Catalunya, per exemple, a la Catalunya Central, poden buscar el seu relat com una ciutat industrial o com a capital comarcal agrícola, però Figueres no ha hagut de buscar aquest relat perquè li ha vingut donat com a capital de l’Empordà, de la Costa Brava nord, com a ciutat fronterera, com a ciutat que té el museu Dalí. Ens hem trobat que aquesta ciutat ha anat fent a partir de circumstàncies donades i això ja fa temps que s’ha esgotat. Tenim claríssim que com a govern de CiU volem que Figueres sigui una ciutat de turisme i de comerç a partir de la capitalitat de l’Empordà. Aquest relat el treballarem i per això hem ofert a la DO Empordà la Casa Empordà per posar la seva seu. No només volem viure de Dalí. També tenim una ciutat que pot ser verda perquè a 500 metres del centre et trobes espais verds naturals. Figueres és una ciutat amable que connecta amb el paisatge de l’Empordà. Amb tot això, hem de continuar aprofitant aquestes sinergies amb el sud de França i continuar potenciant encara més ser una ciutat de comerç, turística i cultural, però aquesta cultura ha de ser per tothom. Volem una Figueres cultural, però de cultura n’hi ha de molts tipus i tot és vàlid. Aquests dies estic veient una ferotge oposió per part de sectors culturals minoritaris que no accepten el circ com a cultura.

Figueres té una escola amb barracons des de fa més de 10 anys. Ens referim al CEIP Carme Guasch i Darné. Això no és una prioritat?
Que es vulgui explicar que farem el Museu del Circ i que no farem una escola Ă©s totalment fals.

Per què s’ha tardat tant de temps a què es recepcionés a Ensenyament el solar del carrer Sant Pau per fer-hi una escola?
No, això són els temps de l’Administració. La presó del carrer Sant Pau es va tancar el juny del 2014. Al juliol inauguraven el Puig de les Basses. L’edifici està adscrit a la Conselleria de Justícia perquè era una presó i ens diuen que tenim dos anys per decidir què volem fer amb l’edifici. Mentrestant, ja sabeu quina situació té la Generalitat. Aquest edifici pertany a Patrimoni de la Generalitat però l’adscriu a una conselleria o a un altra per saber quin ús s’hi dona, però independentment de l’ús que volem donar, la Generalitat busca ingressos i vol treure rendiment d’aquest edifici. Nosaltres hem estat discutint això i hem dit que en cap cas ens plantejàvem pagar per poder utilitzar l’edifici de la presó del carrer Sant Pau que havia sigut una presó municipal construïda amb diners de la ciutat de Figueres i que l’any 1986 es va transferir a la Generalitat per fer-hi una presó. Hem anat parlant amb Ensenyament i ells van veure bé que l’escola Carme Guasch anés allà i el següent ha estat redactar un conveni on realment es preveu quines obligacions tindrà la Generalitat quan construexi l’escola i quines obligacions tindrà l’Ajuntament de Figueres. A què ens hem compromès tot el ple? Doncs que el Carme Guasch pugui començar el 2017. Què vol dir aquest començar? Vol dir que es redacti el projecte aquest any. Estic lluitant amb el Departament d’Ensenyament perquè almenys dins de la partida dels projectes tècnics d’equipaments hi hagi el projecte del Carme Guasch. És el compromís que vàrem agafar en el ple i és el que he parlat amb l’AMPA de l’escola. Estem així i cada dia hi pot haver una notícia.

Impulsaran un planejament conjunt amb Vilafant a l’entorn de l’estació del TAV?
Sí, justament hem pres contacte amb l’alcadessa de Vilafant, Consol Cantenys, per aquest tema i amb els seus arquitectes perquè ells acaben d’adjudicar la redacció del POUM i podrem treballar amb col·laboracio independentment que siguin termes municipals diferents. Evidenment el que faci Figueres en aquesta zona ha d’anar lligat amb allò que hi faci Vilafant.

Vilafant aposta per una zona comercial. Figueres també?
No em voldria avançar en aquest sentit; nosaltres hem parlat una mica de tot: d’habitatges, de parcel·les d’ús industrial lligat a noves tecnologies i de centres comercials. Tenim una zona molt potent que és la de Vilatenim i a quí a la zona de ponent i amb connexio amb l’AP-7 i amb l’alta velocitat també podria resultar, però és massa aviat per parlar-ne.

El contracte de l’Ajuntament amb la productora del festival Acústica ha acabat. Hi haurà Acústica el 2017?
SĂ­, de ben segur, hi haurĂ  AcĂşstica.

Santi Vila parla del Museu del Circ

En ple debat sobre la inversió pública per al Museu del Circ a Figueres, aquest cap de setmana el conseller de Cultura, Santi Vila, s’hi ha referit durant una visita a l’EcoMuseu-Farinera de Castelló d’Empúries. El conseller i exalcalde de Figueres va declarar: “ Si la ciutat de Figueres deslloriga aquest projecte i el tira endavant, ja hem fet saber a l’alcaldessa –que se n’ha preocupat moltíssim i que em va venir veure al Departament de Cultura– que podrà comptar amb nosaltres i que hi ajudarem econòmicament.” Vila confirmava així que “sense cap mena de dubte” la Generalitat invertirà en el Museu del Circ.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li