Quatre estacions meteorològiques reduiran els tractaments fitosanitaris a les vinyes

0
1026

La DO Empordà instal·larà els aparells en el marc d’una campanya per promocionar la producció ecològica


Nou pas cap a una producció ecològica dels vins amb denominació d’origen Empordà. La DO Empordà instal·larà aquest mateix any cinc estacions meteorològiques que permetran reduir els tractaments fitosanitaris que es fan a les vinyes. I és que amb les dades que revelaran els aparells, els productors podran saber quin és el grau just de tractament químic que han de donar als ceps. El muntatge tindrà un cost inicial de 15.000 euros, als quals s’hauran de sumar 5.000 euros anuals de manteniment (tot assumit per la DO). Quatre de les estacions s’ubicaran a l’Alt Empordà i la cinquena, al Baix.

Fins ara, les referències climàtiques s’agafaven de les estacions de la Generalitat. Però tal com explica el president de la DO Empordà, Xavier Albertí, la tecnologia que ells implantaran és específica per a la vinya. “Les estacions actuals són més genèriques, però es complementaran amb les que posarem des de la DO”, ressalta.

ZONA PROPÍCIA PER A L’ECOLÒGIC. Albertí comenta que, tot i que “no és una obsessió”, des de la DO veuen que els 40 cellers que agrupen tendeixen cada cop cap a una producció més ecològica. I això en bona part es deu al clima, especialment la zona de l’Albera. Per això, la direcció de la marca convocarà unes jornades per debatre sobre la producció ecològica per tal d’informar dels avantatges que té, però també dels requisits que suposa un canvi.

EL PRIMER PAS.  Abans d’arribar a l’ecològic, el repte seria tenir una majoria de cellers que treballin amb producció integrada. Aquest seria un pas previ a l’ecològic, ja que redueix molt els productes químics que s’utilitzen. “Seria una bona notícia poder dir a mitjà termini que la majoria de cellers treballa amb producció integrada”, remarca Albertí.

Amb tot, el president de la DO Empordà reconeix que aquí encara estan lluny d’altres països que ja han fet un pas definitiu cap a la producció ecològica (com Anglaterra o Alemanya). “A Catalunya encara no hi ha una cultura tan estesa de l’ecològic com a d’altres llocs, per això els cellers no s’hi han tirat de caps”, explica. En aquest sentit, conclou que el públic català que compra vins de la DO Empordà valora més la proximitat i el fet que siguin cellers petits que “cuiden molt bé el producte”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li