Quants diners ens hem de gastar per aparcar?

0
1267

S’ha escrit i parlat molt, des de fa anys i no només al nostre poble, sobre aparcament. És el tema recurrent que ha omplert, segurament, més hores de ràdio i televisió i més línies de diaris de la història moderna dels nostres pobles i ciutats. Però també és cert que és un dels temes que més preocupen a veïns i veïnes, comerciants i visitants.

L’Escala, com tots els municipis del país, ha fet una aposta per convertir en pas de vianants els carrers més comercials del poble que, a criteri d’ERC, és encertada i ha de tendir a continuar. Cal prioritzar les persones als cotxes, cal pacificar espais públics, promocionar la mobilitat sostenible davant la mecànica i ens hem de fer els pobles i ciutats més nostres. Cal recuperar els nostres entorns per passejar i gaudir, totalment a favor, però també cal abastir aquests centres comercials a l’aire lliure de llocs on deixar els vehicles, perquè si no, és impossible que puguin funcionar.

A l’Escala, tots els grups municipals coincidim amb que cal millorar la xarxa d’aparcaments. En el que no ens acabem de posar d’acord és en la manera de fer-ho. El govern municipal planteja gastar-se una milionada en un edifici d’aparcament a la plaça de les Monges. Un edifici on, només aquest 2021, es gastaran mig milió d’euros que demanaran a crèdit (i això vol dir un retorn amb interessos). Mig milió d’euros en un projecte que no existeix, que no sabem, ni ells saben, si es vol fer soterrat o en un edifici en alçada i en el que s’invertiran uns diners que, segons la nostra manera de veure, no s’haurien de gastar en inversions no prioritàries en un any on moltes famílies ho estan passant francament malament. I menys en un aparcament, que la lògica diu que hauria de ser soterrat, quan tenim Plaça Catalunya buida, demostrant que aquest model no funciona al nostre poble.

Amb això no volem dir que no calgui aparcament, tal com deia abans, sinó que cal ser responsables amb la despesa dels diners de tots i totes. L’Escala encara té possibilitats d’aparcament en superfície prop del centre que, amb una inversió mínima de diners, podrien proporcionar molts llocs més dels que ara tenim. El barri d’Els Vents és un barri amb carrers amples que ara mateix estan pintats amb una línia d’aparcament i dues direccions de circulació. Si canviéssim aquest model i els féssim d’una sola direcció i dues línies d’aparcament, doblaríem totes les places d’aquesta zona i ho faríem, només, amb un repintat de l’asfalt. Prop del centre i prop de Riells. Barat i efectiu. Win-win.

A més, encara tenim una altra possibilitat. L’any passat vam adquirir una finca al costat de la comissaria de mossos i policia local. Una finca amb molts metres quadrats de terreny per facilitar l’ampliació de la comissaria que, ara per ara, va per a llarg. Podríem invertir una irrisòria quantitat de diners en adequar i asfaltar l’espai lliure d’aquesta finca i fer un nou aparcament en superfície. Més places, prop del centre, prop del passeig marítim i prop de CAP. Barat i efectiu. Win-win.

I si a tot això hi sumem una actuació integral en la senyalització dels recorreguts per a vianants des dels aparcaments de Can Perals i d’Empúries fins als centres d’interès, tant comercials com turístics i paisatgístics, amb una inversió molt inferior al pàrquing que proposa el PSC tindríem tres actuacions molt més efectives. Barates i efectives. De nou, win-win.

Però és clar, tot això és idea d’ERC i no anava al programa electoral del PSC. Una llàstima.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li