Quan teníem aeròdroms a tot arreu

0
1268

S’edita un llibre que recull la història d’aquestes instal·lacions, creades durant la Guerra Civil per defensar-se dels bombardejos


 

La setmana passada el Departament de Cultura de la Generalitat va comprar un àlbum amb 121 fotografies que mostren els estralls dels bombardejos italians a Catalunya durant la Guerra Civil. Les fotografies es van fer entre el desembre del 1937 i el febrer del 1939 i formen part d’un llibre, escrit en italià, que porta per títol Enumeració dels efectes de la munició utilitzada per l’aviació legionària i està signat pel comandant de la Brigada Aèria A. Monti. Té una setantena de pàgines i inclou sis fotografies dels bombardejos de Figueres.

Una vegada els tècnics del Departament hagin analitzat el llibre, es podrà determinar amb precisió les dates d’aquests bombardejos. La notícia arriba, justament, gairebé la mateixa setmana que Figueres recordava que 80 anys enrere la ciutat havia estat bombardejada per primera vegada durant el conflicte. Uns avions que procedien de Mallorca i que van causar estralls a la ciutat, des de víctimes morals i ferits fins a nombroses destrosses en propietats particulars i públiques.

La notícia també ha coincidit gairebé en el temps amb la presentació del llibre Aeròdroms republicans de Girona (1936-1939). Atac i defensa des de la rereguarda. En aquells moments, alguns d’aquests aeròdroms van ser objecte dels bombardejos i, en altres casos, llançaven el foc antiaeri per intentar foragitar aquells avions que tanta desgràcia van causar a casa nostra. Ara en coneixem molt més les característiques perquè aquest llibre recull les activitats i la història dels onze aeròdroms que van construir-se en les comarques gironines durant el període de la Guerra Civil espanyola, tres dels quals estaven situats a l’Alt Empordà (Figueres nord – Cabanes, Garriguella-Vilajuïga i Figueres sud – Sant Pau de la Calçada).

L’editor del volum, Carles Gorbs, va explicar que «mitjançant imatges d’època i testimonis orals, els autors reconstrueixen els fets i la morfologia d’aquelles instal·lacions, aportant també un recull de les restes que encara sobreviuen, amb una voluntat de difusió patrimonial. El llibre es complementa amb nombroses fotografies, plànols, mapes i dibuixos, que el fan més didàctic, àgil, rigorós i il·lustratiu. A primer cop d’ull aquesta és una obra coral, però alhora singular».

Remarca que «per aquests dos fets és també el primer recull històric i patrimonial d’uns antics escenaris o espais de conflicte, anomenats camps d’aviació, que corresponen al període de la Guerra Civil espanyola. En concret, és el primer estudi col·lectiu dels aeròdroms emplaçats a les comarques gironines. Els qui han aconseguit aquesta fita són els col·legues del GRAG (Grup de Recerca dels Aeròdroms Gironins), un col·lectiu d’historiadors i entusiastes tenaços, dedicats a empaitar i documentar les petjades i les evidències que podem trobar d’aquella història llunyana i allunyada de la majoria de la nostra ciutadania».

IMPLICACIÓ INSTITUCIONAL. En la primera presentació del llibre, que es va fer a la Biblioteca Fages de Climent, de Figueres, la consellera comarcal de Cultura i alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, va assenyalar que «si aquest llibre és una obra coral, perquè ha anat a càrrec de diversos autors, també ha estat coral a l’hora d’implicar-se un conjunt d’ajuntaments i de consells comarcals de tota la demarcació de Girona per fer possible la seva edició». En concret, 25, bàsicament les poblacions i comarques on hi havia hagut els aeròdroms republicans.

Va recordar «tot el protagonisme que va tenir la nostra comarca durant la Guerra Civil i, molt especialment durant els darrers mesos, en ser l’escenari de terribles bombardejos i del pas de centenars de milers de persones pel camí de l’exili. Un record permanent d’aquests tràgics fets històrics el tenim en el Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera. En un primer cop d’ull ja veiem que estem davant d’un llibre molt ben documentat, però de lectura fàcil, profusament il·lustrat, on es recullen imatges d’època i plànols, mapes i dibuixos que ens permeten conèixer i aprofundir en unes instal·lacions que van tenir un paper determinant en un conflicte bèl·lic que tanta incidència ha tingut, i possiblement encara té, en la història i en la vida de la societat espanyola i catalana. Llibres com aquests ajuden a recuperar la memòria històrica».

AUTORS EMPORDANESOS. En la presentació van intervenir els dos autors empordanesos de l’obra. Per una banda, David García Algilaga, un historiador figuerenc i pilot privat d’avió, que a través dels dos llibres que ja porta publicats ha donat a conèixer la història de l’aeronàutica a l’Empordà i els bombardejos i els refugis antiaeris construïts a Figueres durant la Guerra Civil. Una persona que sempre està disposada a explicar aquestes històries, aprofitant les visites guiades que s’organitzen al refugi que es va recuperar a la plaça del Gra, i que ara està preparant un material divulgatiu per donar-lo a conèixer a les escoles i els instituts de la ciutat.

Per altra banda, Roberto Pla, coronel d’aviació i comandant militar aeri de l’aeroport del Prat, a Barcelona. També ben conegut dels figuerencs i empordanesos perquè bona part de la seva vida professional la va desenvolupar a la base aèria del Pení. Aquí, a més, va iniciar una tasca molt diversa d’investigació i de divulgació històrica i científica que ha traslladat als organismes oficials on treballa. Com a bon aficionat al dibuix, també és l’autor d’un conjunt d’il·lustracions en què recrea la vida que patien els soldats i els comandaments que estaven destinats als aeròdroms.

Finalment, cal destacar l’editor, Carles Gorbs, un periodista establert a Viladamat des de fa anys que combina la redacció de butlletins i revistes municipals amb l’edició de llibres. Publica obres de narrativa, poesia, assaig, divulgació i viatges, entre altres. També ofereix els seus serveis de correcció, maquetació, disseny i il·lustració a altres editorials, empreses i institucions públiques i privades.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li