Quan no en podíem dir xampany

0
747

Aquesta tardor el periodista gironí Rafael Nadal ha publicat Quan en dèiem xampany, un llibre en el qual reconstrueix la vida del seu besavi, Francisco Oller, que amb només 16 anys decideix marxar de Cassà a França per buscar un futur millor. Allà acabà creant un gran imperi com a empresari surer. Hi hagué una època -abans que es passés a conèixer com a cava- que el mal anomenat “vi escumós” de casa nostra també es volia obrir mercat a l’exterior. Fa més de mig segle, les caves de Peralada van protagonitzar un episodi jurídic molt singular en voler comercialitzar l’Spanish Champagne a Anglaterra.
Segons el cronista Miquel Golobardes, que recull tot l’afer en un llibre sobre la història de Peralada que avui és tota una relíquia, la història comença la tardor de l’any 1955, quan l’empresa productora del cava de Peralada va decidir iniciar una campanya de publicitat per introduir el seu vi escumós en el mercat anglès.
Per aquest motiu s’havia constituït l’empresa Costa Brava Wine Co. Ltd., que va voler situar els seus productes al mateix nivell que estaven els vins espanyols de Jerez, Tarragona, Màlaga, entre altres, que lluitaven en aquell mercat amb vins d’altres procedències però que arribaven al mercat amb els títols de Jerez Sud-africà, Màlaga francès i Tarragona australià. En aquesta línia, Peralada va demanar permís per posar el subtítol Spanish Champagne a l’etiqueta.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li