Qualitat excel·lent d’aigua a les platges, però amb meduses al Port de la Selva

0
800

Els resultats de l’anàlisi de les aigües litorals que desenvolupa setmanalment l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han indicat que el 98,4% de les platges catalanes (244 punts de control) presenten una qualitat sanitària excel·lent. Només quatre punts de control ha presentat una qualitat bona, cosa que representa l’1,6%. Com en les dues primeres setmanes de control, cap platja catalana ha rebut la qualificació de deficient. La presència de meduses durant aquest període ha estat poc rellevant i només se n’han vist exemplars aïllats de l’espècie Pelagia noctiluca (urticant) o Rhizostoma pulmo (poc urticant) en algunes platges del litoral de Girona, el Baix Llobregat, el Garraf i el Tarragonès. 

Les platges del litoral de Girona on s’han observat exemplars de la Pelagia noctiluca han estat les de Port de la Selva (Alt Empordà), Palafrugell, Palamós i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). També s’ha comprovat la presència d’aquesta medusa a les platges de Tarragona i Salou (Tarragonès). Pel que fa al litoral de Barcelona, gairebé no s’han observat meduses durant aquest període de control i tan sols algun individu aïllat de les espècies Pelagia noctiluca (urticant) o Rhizostoma pulmo (poc urticant) a les platges de les comarques del Baix Llobregat i Garraf.

Durant aquesta setmana de control s’ha produït un descens del nombre de platges amb un bo o molt bo aspecte visual de l’aigua. Això s’ha produït per les males condicions meteorològiques, sobretot a les platges de les demarcacions de Girona i Barcelona. A més, la mala mar ha generat força escumes al llarg de pràcticament tot el litoral i també s’han observat terboleses, sòlids flotants i algues en quantitats més importants del que és habitual.

Cal tenir en compte, també, que les pluges intenses poden provocar alteracions de la qualitat de l’aigua de bany en aquelles platges on hi desemboquen a prop rieres i torrents. Aquest ha estat el cas d’algunes platges del litoral del Barcelonès, el Garraf i el Baix Penedès, on s’han produït intenses precipitacions durant aquesta setmana. Tot i això, les analítiques complementàries que s’han efectuat en aquestes platges, el dia 15 de juny, han indicat que totes elles han recuperat la qualitat excel·lent.

Igualment, les condicions meteorològiques adverses han empitjorat lleugerament l’aspecte de la sorra de la platja. A més, de cara a la setmana vinent, se celebrarà la tradicional revetlla de Sant Joan i les platges són punts de trobada habituals per aquesta celebració. Per aquest motiu, es demana als usuaris que facin un ús responsable d’aquests espais i que recullin tots els residus generats per tal que els banyistes puguin fer un ús satisfactori de les platges a partir d’aquesta data.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li