Protecció Civil alerta de la previsió de fort onatge al litoral de l’Alt Empordà

0
319

La Direcció General de Protecció Civil ha activat al voltant de dos quarts de dues d’aquest diumenge la fase d’alerta el Pla especial de Protecció Civil de Catalunya, Procicat, pel mal estat de la mar a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Selva i Maresme. És probable que hi hagi onades de més de dos metres i mig –maregassa- a les comarques de l’Alt i el Baix Empordà. A partir d’aquesta tarda està previst que la probabilitat augmenti. D’altra banda, també és possible que es puguin veure onades d’aquesta magnitud a la Selva i al Maresme. Per tot això, Protecció Civil recomana extremar la precaució als ports, clubs nàutics i confraries de pescadors.

Segons el darrer butlletí emès pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), al llarg del dia d’avui són probables (entre el 30% i el 70% de probabilitats) les onades a la mar superiors a 2.5 metres (maregassa) a les comarques de l’Alt Empordà i Baix Empordà, situació que podria canviar a partir de les set de la tarda i fins la unade la matinada de dilluns, on el grau de probabilitat passaria a molt probable (amb més del 70% de probabilitats) a l’Alt Empordà i el Baix Empordà, probable (entre el 30% i el 70% de probabilitats) a La Selva, i possible (entre el 10% i el 30% de probabilitats) al Maresme.

Davant d’aquesta situació, la Direcció General de Protecció Civil recomana extremar la precaució als ports, clubs nàutics i confraries de pescadors sobre les mesures de precaució convenients pel que fa als amarratges d’embarcacions i a la navegació en general.

Pel que fa als municipis es demana aplicar les mesures específiques en relació al mobiliari urbà, enllumenat dels carrers, motos i cotxes aparcats, grues, contenidors i arbrat en general. Es recorda que cal evitar deixar objectes no estàtics a terrasses i façanes per tal d’evitar que el vent els pugui fer caure a la via pública. A més, es recomana recollir tendals, tancar portes i finestres, així com baixar completament les persianes.

De cara a la conducció, el Servei Català de Trànsit (SCT) demana extremar la precaució en tots els trajectes, especialment als conductors que circulen amb vehicles de grans dimensions o que transporten algun remolc, que són els més vulnerables en aquestes circumstàncies.

En aquest sentit, el SCT recorda que quan més gran és el volum del vehicle, hi ha una major fricció i, per tant, més risc de sortir de la via o bolcar sobretot en condicions de ràfegues laterals. També ha avista que és important alentir la marxa, ser molt prudent en els avançaments i estar pendent de la direcció del vehicle en tot moment. La velocitat idònia serà aquella que permeti l’usuari de mantenir la trajectòria tot i la pressió exercida pel vent.

Pel que fa a la resta de conductors de la xarxa viària catalana, convé vigilar sobretot en el moment d’avançar vehicles de grans dimensions. S’ha de deixar prou distància de separació lateral per evitar fregaments en cas de petites desviacions de la trajectòria.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li