Prop de 50.000 euros a la comarca en ajuts per fomentar la recollida selectiva

0
1039

El Consell Comarcal i quatre ajuntaments reben les subvencions per accions relacionades amb la fracció orgànica


L’Agència de Residus de Catalunya ha adjudicat 2,5 milions d’euros en ajuts per fomentar la recollida selectiva. Les comarques gironines rebran uns 415.000 euros i això assegura almenys vuit accions diferents a l’Alt Empordà, que inicialment estaven previstes en uns 50.000 euros. El Consell Comarcal de l’Alt Empordà n’és un dels beneficiaris, juntament amb els Ajuntaments de Pont de Molins, Palau-saverdera, Viladamat i Vilajuïga.

Les diverses accions [vegeu la taula] consisteixen en projectes d’implantació de recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) i l’ampliació de l’àmbit d’implementació de la recollida selectiva de la FORM. Les altres mesures previstes també estan relacionades amb la fracció orgànica i inclouen millores del servei de recollida, autocompostatge i diagnosi i plans d’actuació dels residus municipals.

El pressupost d’aquests ajuts de l’Agència de Residus de Catalunya prové majoritàriament del retorn dels cànons sobre la disposició del rebuig de residus municipals. És a dir, del gravamen que paguen els municipis per la quantitat de la fracció resta –la no separada selectivament– que envien als abocadors per incinerar. L’any 2019, el cànon va ser de 41,3 €/ tona destinada als dipòsits controlats o a incineració i de 20,6 euros per tona de residus destinats a la valorització energètica. Enguany augmenta a 47,1 euros per al dipòsit controlat i incineració i a 23,6 € per a la valorització energètica. Amb aquest impost ecològic, s’incentiva un comportament més respectuós amb el medi ambient –el foment de la separació– i es poden impulsar mesures de minimització i de valorització material dels residus. En aquesta convocatòria es premien els ens locals que han engegat accions per millorar en aquest sentit.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li