Prohibiran la pesca de corall vermell per evitar que es perdin les darreres colònies

0
1512

L’actuació més severa entrarà en vigor el 2018 i aquest any ja es reduiran a la meitat el nombre de llicències permeses


El Govern prohibirà l’extracció de corall vermell amb una moratòria de deu anys prorrogables que començarà a aplicar el 2018. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació publicarà en els propers dies l’ordre amb l’objectiu, asseguren, d’evitar que Catalunya perdi les darreres colònies que té d’aquesta espècie. La limitació anirà precedida, a més, de la reducció de la meitat de les llicències a la campanya d’enguany. Això suposarà que només se’n concedeixin 5 de les 10 que hi ha actualment. La mesura arriba després que la direcció general de Pesca encarregués un informe a un grup de 14 científics adscrits a centres de recerca de Catalunya, França i els Estats Units. El document considera que el 90% de les poblacions de corall en aigües catalanes estan en un estat de conservació “crític”.

La presència de corall vermell a Catalunya es concentra sobretot a la costa de Girona. Concretament, entre el cap de Begur i el cap de Creus precisament on hi ha l’activitat extractiva. Des del Govern asseguren que la moratòria anirà acompanyada d’un seguiment científic de les poblacions que permetrà determinar quines accions cal emprendre a partir del 2028. Un dels participants a l’estudi i investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, Joaquim Garrabou, assegura que l’estudi ha comptat amb models de simulació i que tots conclouen que si no s’atura l’activitat extractiva i es deixa que les poblacions es recuperin, el declivi no farà més que accelerar-se en els propers trenta anys. Garrabou declara: “Només un 10% de les poblacions mostren un bon estat de conservació. A més, cal tenir en compte que les taxes de creixement de l’espècie són extremadament lentes”, insisteix. “Això vol dir que una colònia per arribar a la mida mínima legal que és de 7 mil·límetres tarda uns trenta anys”, afegeix.

ACN

ELS AFECTATS. Les reaccions del sector no s’han fet esperar. L’advocat que representa gran part del col·lectiu –que es vol constituir en associació a tot Espanya–, Guillem Bossacoma, assegura que la mesura serà nociva pel sector, que es perdran llocs de feina i que, a més, la Generalitat no ha previst cap pla de reubicació dels pescadors. Bossacoma diu que la prohibició propiciarà la proliferació de furtius. En aquest sentit, afegeix que fins ara els mateixos corallers amb llicència exercien de vigilants però que si marxen, “aquest corall de fins a 50 metres és molt accessible” i qualsevol persona amb un mínim d’equip pot pescar-hi massivament.

PERILL D’EXTINCIĂ“. El corall vermell es distribueix pel Mediterrani i aigĂĽes atlĂ ntiques adjacents i ha estat sotmès des de temps antics a una activitat extractiva pel seu Ăşs en joieria. L’espècie tĂ© un creixement molt lent i Ă©s sensible a l’explotaciĂł. Les seves colònies donen refugi a moltes espècies i conformen un hĂ bitat d’interès pesquer, el coral·lĂ­gen, protegit per normatives europees.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li