Programa CDA de Càritas Alt Empordà Interior

0
1892

Després d’aquests primers anys de funcionament del projecte, podem fer un balanç molt positiu de la capacitat de resposta


 

El Centre de Distribució d’Aliments (CDA) té com a objectiu facilitar aliments bàsics a les persones i les famílies de Figueres i comarca que tenen dificultats econòmiques i/o socials per cobrir adequadament les seves necessitats d’alimentació. El CDA és un projecte fruit d’un conveni marc entre la Generalitat de Catalunya, l’Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut), la Fundació Banc dels Aliments de les Comarques de Girona, la Fundació Bancària “la Caixa” i Càritas Diocesana de Girona. A escala local funciona en partenariat amb l’Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Creu Roja.

Al CDA es proporcionen aliments bàsics a persones soles i famílies derivades principalment dels Serveis Socials. Es distribueix quinzenalment una cistella de productes bàsics durant un període de temps determinat (la durada de l’atenció ve determinada per la derivació dels Serveis Socials). El nombre de productes varia en funció dels membres que formen la unitat familiar.

Després d’aquests primers anys de funcionament del projecte, podem fer un balanç molt positiu de la capacitat de resposta del projecte, pel fet que s’ha avançat en un model que ha dignificat el lliurament d’aliments a les famílies en situació de necessitat, introduint mesures de corresponsabilitat i apoderament dels beneficiaris, el treball en xarxa, l’aposta per l’economia social i la solidaritat ciutadana.

Perfil de les famílies ateses:

Les dades de la memòria del 2017 recullen que al CDA de Figueres s’ha atès a un total de 1.711 famílies (5.050 persones beneficiades).

Un dels valors del projecte és la formació que, en el marc del pla de treball individualitzat de cada persona atesa, s’ofereix des del projecte CDA. Aquests espais formatius, que tenen un format molt pràctic –tallers– permeten treballar la corresponsabilització de les persones ateses. A través de la seva participació en aquests tallers de formació, adquireixen hàbits de consum responsable, a fi d’optimitzar els recursos econòmics de què disposen. A Figueres, durant el 2017 s’han ofert un total de 4 tallers formatius i 2 càpsules formatives, de temàtica relacionada amb l’alimentació saludable, la salut i la cura familiar.

El projecte ofereix també places per a personal d’inserció. Aquestes persones realitzen un procés d’aprenentatge en un lloc de treball real que té com a objectiu possibilitar la seva incorporació al mercat laboral. Aquest personal d’inserció –que desenvolupa funcions d’encarregat/ada de botiga i/o mosso de magatzem– complementa l’equip de voluntaris del projecte. Aquest voluntariat esdevé un element indispensable per la viabilitat i la continuïtat del projecte, a més de donar-li un important valor social afegit. A Figueres, durant el 2018 han col·laborat un total de 34 persones voluntàries.

Lluita contra el malbaratament alimentari. Un altre dels objectius del projecte CDA és el foment de la lluita contra el malbaratament d’aliments. Un dels principals valors del CDA és el foment d’iniciatives de responsabilitat social corporativa en el món empresarial. Es promou i canalitza la solidaritat del món empresarial facilitant l’aprofitament d’aliments aptes per al consum però que queden fora de la cadena de distribució ordinària, evitant així el malbaratament alimentari. Així doncs, els aliments provenen del Banc dels Aliments, SERMA – Generalitat de Catalunya, Aliments UE-FEAD (són distribuïts a través del Banc dels Aliments de Girona i la Creu Roja. Provenen del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat); i de les Càritas locals.

Una de les campanyes clau que s’organitzen des del Banc d’Aliments per rebre aliments en espècie és el Gran Recapte. Cada any, el CDA de Figueres -Càritas Alt Empordà Interior- col·labora en aquesta campanya, per tal de poder rebre al CDA una bona part d’aliments, que s’estima que cobriran part de les necessitats alimentàries durant tres mesos. La implicació en aquesta campanya comporta la mobilització d’un nombre molt alt de voluntaris que durant tot un cap de setmana col·laboren als supermercats o al magatzem. Aquests voluntaris provenen tant de la mateixa entitat (Càritas) com de l’exterior; Voluntariat de Figueres, la Colla Castellera, escoles o projectes educatius com ara La Salle, l’Institut de Vilafant, l’Institut Olivar Gran, Escolàpies, el projecte socioeducatiu Ksameu i el Centre Noves Oportunitats. També comptem amb la col·laboració desinteressada d’empreses com ara Visatrans i Garatge Sala per a l’organització i logística. Aquest any s’han recollit un total de 29.053 kg (durant el passat cap de setmana), i resta sumar-hi la recollida d’algunes poblacions de la comarca que també s’han adherit a la campanya.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li