Primeres passejades amb la mainada i alguns comportaments poc conscients

0
902

Els micropobles demanen un desconfinament diferent del de les ciutats i els municipis més grans


 

Des d’aquest diumenge els nens i les nenes de la comarca ja han pogut sortir a passejar un màxim d’una hora i a una distància de fins a un quilòmetre de casa seva. La sortida només es permet als menors de fins a 14 anys i sempre que vagin acompanyats d’un adult. Ara els carrers ja tenen un altre color, destil·len més vida i la majoria d’adults estan sent responsables amb aquestes sortides després de dies d’un confinament estricte. Diumenge amb un dia assolellat i aquest dilluns amb més núvols s’han vist les primeres imatges de mainada a la via pública, alguns amb bicicletes, altres amb patinets, pilotes i molts sense res, simplement caminant per l’exterior després de tants dies.

DUBTES. Aquests dies, han circulat imatges de punts de la comarca amb aglomeracions de gent, que no s’haurien de produir. En concret, a les xarxes socials hi ha penjat un vídeo amb un grup de cinc o sis persones en un carrer de Figueres i un cotxe patrulla dels Mossos d’Esquadra que hi passa sense alertar els ciutadans de l’acció no permesa. També a Figueres, coincidint amb la sortida dels nens al carrer, s’han vist imatges de persones en zones comunitàries privades que s’aplegaven amb la seva mainada i amb la d’altres. La normativa del reial decret de l’estat d’alarma és clara amb el tema de les distàncies de seguretat (1,5 m). També s’especifica que les zones comunes, incloses piscines i els parcs infantils comunitaris, no s’han d’usar.

Una imatge d’aquest diumenge, a l’Escala.

ADMINISTRADORS DE FINQUES. Pel que fa a les zones comunes dels edificis, aquestes han d’estar tancades mentre hi hagi les restriccions actuals. La setmana passada en una nota els administradors de finques col·legiats de les comarques de Girona recordaven que el Govern espanyol ha admès la seva proposta perquè no siguin les comunitats de propietaris les que regulin l’ús de les zones comunes per part dels infants, i insisteixen que no està permès l’accés a espais recreatius infantils comunitaris a l’aire lliure.

NOVA PRÒRROGA. Amb les sortides permeses dels nens al carrer s’albira també, tal com ha anunciat el Govern espanyol, una altra concessió dins l’estat d’alarma. Es tracta de la possibilitat encara no oficial que a partir del 2 de maig es permetin activitats a l’aire lliure i els passejos per a les persones grans. Tot i això, caldrà veure si la situació ha millorat prou i ha baixat significativament el nombre de contagis. De fet, però, l’executiu espanyol dona per fet que haurà de demanar al Congrés una nova pròrroga de l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig.

ELS MICROPOBLES. Altres debats que se succeeixen aquests dies són les desescalades del confinament segons les zones. L’Associació de Micropobles de Catalunya, que aplega uns 170 pobles dels 330 de menys de 500 habitats que hi ha a tot el país, considera que el desconfinament per la pandèmia del coronavirus no ha de ser igual per a ells. Es considera una situació diferent la de ciutats de 100.000 habitants, que tenen un terme de 10 quilòmetres quadrats, que a pobles de 200 veïns amb una extensió de 30 quilòmetres quadrats. Per això destaquen que les característiques de cada lloc han de marcar el desconfinament a mesura que vagi disminuint la pandèmia del coronavirus.

EDUCACIÓ. Mentre la mainada ja pot sortir al carrer continua el tercer trimestre virtual. Ja fa dues setmanes que els alumnes treballen des de casa i ja es dona per fet que no hi haurà, ni a primària ni a secundària, retorn presencial aquest curs. Els primers dies les angoixes es van apoderar d’alguns pares i alumnes per una manera d’avaluar totalment nova, encara que des del Departament d’Educació el conseller Josep Bargalló va tranquil·litzar tothom dient que «ningú suspendrà pel coronavirus», però va descartar un aprovat general. Les dues primeres avaluacions es tindran en compte, i la tercera haurà de servir per recuperar o per millorar. A més, el departament ha anat distribuint, juntament amb ajuntaments i entitats, material com ara tauletes i ordinadors per evitar l’anomenada bretxa digital. Amb tot, també ha transcendit el comunicat del departament demanant als docents que en aquesta situació no carreguin de feina excessiva els alumnes.

PREINSCRIPCIONS. Altres temes pendents són les matriculacions a altres cicles de l’etapa educativa. En aquest cas, a l’espera de confirmació oficial, les preinscripcions es podrien fer a partir de la segona quinzena de maig.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li