Primera tanda de vacunes per als col·lectius essencials a l’Alt Empordà

0
987

Arriba el torn per a farmacèutics, fisioterapeutes, policies, bombers i personal del Puig de les Basses


L’espai del teatre El Jardí de Figueres es va convertir, la setmana passada, en un dels cinc punts de vacunació contra la covid-19 a les comarques gironines. L’altre va ser el centre penitenciari del Puig de les Basses, on es va administrar el vaccí al personal que hi treballa. En total, van arribar a la regió sanitària de Girona 4.174 vials d’AstraZeneca, Moderna i Pfizer/BioNTech.

Dimecres a la comarca s’iniciava la primera tanda d’administració de la vacuna d’AstraZeneca per al personal de les farmàcies, fisioterapeutes, psicòlegs clínics, terapeutes ocupacionals, protètics dentals, logopedes, veterinaris, nutricionistes, podòlegs i optometristes. En total 700 dosis estaven preparades. L’organització de la vacunació es va fer conjuntament amb els col·legis professionals. Aquells que van expressar el seu desig de ser vacunats van rebre un sms amb la citació. Quan els toqui la segona dosi rebran un nou avís de Salut.

MOSSOS D’ESQUADRA. Aquesta tanda de vacunació també ha inclòs els col·lectius essencials, com ara professionals dels cossos de seguretat, d’emergències i funcionaris de presons.

Dijous a la tarda, uns 200 agents dels Mossos d’Esquadra van rebre les dosis del vaccí d’AstraZeneca. Pel que fa al Puig de les Basses, es van vacunar 416 professionals del centre penitenciari. Això inclou funcionaris de vigilància, psicòlegs, educadors, CIRE i representa un 83% dels treballadors.

TIPUS DE VACUNA. Per aconseguir el màxim grau d’immunitat són necessàries dues dosis tant de la vacuna de Moderna com de la d’Oxford/AstraZeneca. A partir de la primera injecció, el cos ja comença a immunitzar-se contra la covid-19, però cal una segona dosi per arribar al màxim grau d’immunitat, i s’ha d’administrar en un període de temps determinat per cada tipus de vacuna. Entre cada dosi de la vacuna de Moderna hi ha d’haver 28 dies de diferència. En el cas d’Oxford/AstraZeneca, es poden administrar en un temps més espaiat, entre 4 i 12 setmanes.

Les característiques de la vacuna de Moderna presenten certs avantatges: els vials es conserven congelats a una temperatura d’entre -25 ºC i -15 ºC i tenen una caducitat de 7 mesos. La vacuna sense obrir es pot emmagatzemar refrigerada de 2 °C a 8 °C, protegida de la llum, durant un màxim de 30 dies.

De les tres vacunes aprovades, la d’AstraZeneca és la que té més facilitat de conservació i transport, ja que necessita una temperatura d’entre 2 ºC i 8 ºC. Aquesta vacuna, però, exclou franja de població, ja que està dirigida a persones d’entre 18 i 55 anys i que no pateixin cap malaltia crònica greu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li