Prevenir la pèrdua parlant de la mort

0
914

‘Com afrontar la mort amb els infants a través dels recursos literaris’, amb Cristina Vallès


 

Una xerrada per parlar de la mort. Una conferència per trencar el tabú i poder parlar obertament d’una de les poques coses segures que esdevindran en un futur, esperem que ben llunyà.

Cristina Vallès, membre del Dret a Morir Dignament de Catalunya, parlarà als pares, mares, avis i àvies sobre com enfocar un tema tan delicat: «Val més prevenir-ho i preparar-ho», afirma Vallès. Per fer-ho, realitza una introducció general que permeti parlar dels referents que tenim, i ho enllaça a través d’uns llibres il·lustrats com L’efímera, El fil de la vida o L’arbre dels records, on hi apareix tot.

En aquestes pàgines s’ensenya la mort com un fenomen universal, que li passa a tothom, i es mostra com un fenomen irreversible. Segons Vallès, hauríem de conversar amb els més petits de casa. «Si seguim les preguntes dels nens i nenes i només els acompanyem, no solen ser dols problemàtics».
Es tracta de poder ajudar per tal que no ens angoixin les preguntes que fan els nens. Per ells és una cosa natural demanar-ho i per nosaltres hauria de ser una cosa natural respondre. En aquesta xerrada s’aprofundeix sobre les històries de contes d’on extraiem el que podem aprofitar. Segons Vallès, «a vegades la mort arriba de cop, val la pena haver-ne parlat abans i reflexionar per poder trobar els recursos necessaris», tot i que cada dia apareix de manera llunyana. «Fins als 18 anys els nens veuen 18.000 morts, que moltes vegades són irreals, en videojocs o pel·lícules. Els hem de preparar per les properes», conclou.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li