Preservar i reproduir el gaig blau

0
703

Un programa de radioseguiment a exemplars, d’aquesta espècie amenaçada, s’ha dut a terme aquesta temporada als parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter


Endesa ha instal·lat un sistema de radioseguiment a sis exemplars de gaig blau als Aiguamolls de l’Empordà. Es tracta d’una actuació en el marc del projecte Coracias de conservació i reproducció d’aquesta au amenaçada, que s’ha aplicat en aquest parc natural i també al del Montgrí, les Medes i el Baix Ter.

La temporada s’ha tancat amb gairebé 130 polls nascuts a l’Empordà i una ocupació del 78% de les caixes niu instal·lades a les torres elèctriques. Els emissors de GPS instal·lats en aquests exemplars són petits dispositius que funcionen amb energia solar i que detallen la posició de l’au cada 30 minuts. Així, podran determinar si algun d’aquests ocells torna als aiguamolls després de la migració hivernal.

Queden pocs dies per què el gaig blau (Coracias garrulus) abandoni casa nostra i emprengui el vol cap al nord d’Àfrica en la migració transsahariana que fa cada any. Aprofitant el període de nidificació, durant aquest estiu, tècnics del Centre Tècnic Forestal de Catalunya (CTFC) van col·locar emissors de GPS en sis exemplars al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Es tracta d’una actuació que està en fase de proves i que és un pas endavant en el projecte Coracias, liderat per la biòloga Cristina Fernández i amb la col·laboració d’Endesa.

CAIXES NIU. L’objectiu és aprofitar els suports de les línies elèctriques en una zona amb escassetat d’arbres amb cavitats, necessaris per a la nidificació de l’espècie. Per això, als suports s’instal·len caixes niu per afavorir la conservació i reproducció del gaig blau a la zona. Una altra novetat d’aquesta temporada és el creixement de l’espècie al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, on es va reintroduir fa poc. Amb l’experiència de la temporada ara s’espera que a la tornada de la migració hivernal, si torna algun d’aquests exemplars, es pugui disposar de més informació com, per exemple, el detall de la ruta migratòria i les seves zones d’hivernada al nord d’Àfrica.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li