Presenten ‘Kubala’, de Manuel Ibáñez Escofet, al Museu del Joguet

0
1214

Edicions Cal·lígraf recupera aquest clàssic de l’any 1962 de la mà del periodista Josep Maria Sòria (Barcelona, 1943), autor del pròleg


 

Cal·lígraf ha tornat a fer novetat un vell clàssic, de l’any 1962: Kubala, la biografia de tota una icona del barcelonisme, obra de Manuel Ibáñez Escofet (Barcelona, 1917-1990). L’edició ha anat a cura del periodista Josep Maria Sòria (Barcelona, 1943), autor del pròleg. Parla així del seu mestre: «La seva dedicació plena a l’ofici de periodista –«d’humil treballador d’arts gràfiques», com acostumava a dir ell– i la seva forta afecció per la tasca pedagògica van fer que es convertís en mestre del qual vam ser deixebles afortunats un grapat de periodistes que hem exercit fins fa poc o bé que encara ho fan avui a Catalunya». Ibáñez Escofet, que més tard esdevindria director de Tele/eXprés (1968-1976) i subdirector de La Vanguardia (1976-1979), entenia l’esportista hongarès com una figura clau per la cohesió social d’una societat marcada per la dictadura franquista. Compromès, va redactar el llibre en català. «Jo vaig arribar a escriure la seva biografia, en un dels intents d’usar popularment la llengua catalana», va escriure a l’article Kubala: seixanta anys, publicat per La Vanguardia (1987). Defineix, en aquest article que apareix a l’apèndix de la reedició, els gols de Kubala com a obres d’art: «Era capaç de resoldre qualsevol partit que es posés difícil amb els seus gols tan exactes, tan serens, tan bells».

El periodista va passar llargues temporades a Capmany, on aquest febrer es va inaugurar el punt de lectura Manuel Ibáñez Escofet.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li