
El projecte, valorat en sis  milions d’euros, preveu rehabilitar la casa Nouvilas i triplicar-ne la superfĂcie actual
Un espai polifacètic, únic a Europa, que permetrà rehabilitar la casa Nouvilas, i que dotarà la ciutat d’un nou equipament per utilitzar en el dia a dia o per organitzar-hi esdeveniments variats. Aquesta és l’essència del projecte del Museu Europeu del Circ. Un projecte polèmic [vegeu el requadre] que dijous es va presentar per primer cop en societat, en un acte organitzat per la Circus Arts Foundation i l’Ajuntament de Figueres.
Davant d’unes 300 persones, el promotor del museu, GenĂs Matabosch, va explicar que seria un espai polifacètic que inclouria quatre zones principals: una exposiciĂł permanent per explicar lahistòria del circ; un espai de 600 m2 per a exposicions temporals (que es renovarien dos cops l’any); una sala de circ per a 600 espectadors (on cada temporada s’hi representaria un espectacle relacionat amb la mostra temporal i que tambĂ© podria acollir altres activitats com per exemple sardanes, concerts, exhibicions de lluita o campionats de billar), i una escola de circ professional (amb un gimnĂ s i un auditori que tambĂ© estarien a disposiciĂł de l’escola Sant Pau, l’institut Ramon Muntaner o altres entitats de la ciutat).
L’equipament -que crearĂ 30 llocs de treball fixos i 20 de temporals- s’ubicaria a la casa Nouvilas. Promotors i consistori proposen un model similar al que s’aplica al Teatre-Museu DalĂ: cedir l’espai temporalment a la Circus Arts Foundation perquè, desprĂ©s de rehabilitar-lo, hi gestioni el museu i s’ocupi del seu manteniment.
El projecte preveu triplicar la superfĂcie de l’immoble, que passaria dels 2.184 m2 als 5.791. L’edifici actual albergaria l’exposiciĂł permanent, els serveis d’atenciĂł al visitant, un centre de recerca i les oficines (que s’instal·larien en una planta de nova construcciĂł). Paral·lelament, tambĂ© es construiria un nou edifici subterrani a sota del jardĂ, on s’ubicarien les exposicions temporals, la sala de circ, l’escola i els vestidors.
Tal com ja va avançar HORA NOVA, la rehabilitació de l’immoble costaria uns sis milions d’euros, cinc dels quals es finançarien amb fons públics. L’Ajuntament de Figueres té previst aportar-hi 1,5 milions d’euros en tres anys; la Diputació de Girona, 1,5 milions, i la Generalitat, un altre milió. Els promotors preveuen recaptar 1 milió d’euros de capital privat, i acabar de cobrir els costos amb fons estatals i europeus. Voldrien inaugurar el 2021, coincidint amb la 10a edició del Festival del Circ, però per això les obres haurien de començar l’any que ve.
Lliuren 10.582 signatures de suport a l’equipament
Coincidint amb el trancament del Festival [vegeu El Tema], Comerç Figueres Associació va lliurar ahir 10.582 signatures de suport al museu a l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip. Són el resultat de la campanya “Tots pel Museu del Circ”, que vol demostrar que el projecte encaixa amb la planificació comercial de la ciutat. Les firmes s’han recollit a través de la plataforma Change.org, presencialment als 300 establiments adherits a l’entitat, i durant el festival. El 33,5% (3.548) són de persones que viuen a Figueres.
La campanya -que continuarĂ fins que el museu estigui garantit- es va posar en marxa quan van començar a aparèixer veus crĂtiques amb el projecte. I Ă©s que la inversiĂł pĂşblica que rebrĂ el museu (privat) ha generat el rebuig d’una part de la societat figuerenca. En aquest sentit, una dotzena d’entitats culturals o altres col·lectius que esperen inversions per a diversos projectes (d’entre els quals en destaca l’AMPA de l’escola Carme Guasch) han traslladat el seu malestar al consistori, que sempre s’ha posicionat a favor del museu. I per defensar el projecte, la Circus Arts Foundation ha aprofitat el Festival per projectar dos vĂdeos promocionals.
Leave a Reply