Presenten el museu com un espai polifacètic amb exposicions, carpa i una escola de circ

0
1400

El projecte, valorat en sis  milions d’euros, preveu rehabilitar la casa Nouvilas i triplicar-ne la superfície actual


Un espai polifacètic, únic a Europa, que permetrà rehabilitar la casa Nouvilas, i que dotarà la ciutat d’un nou equipament per utilitzar en el dia a dia o per organitzar-hi esdeveniments variats. Aquesta és l’essència del projecte del Museu Europeu del Circ. Un projecte polèmic [vegeu el requadre] que dijous es va presentar per primer cop en societat, en un acte organitzat per la Circus Arts Foundation i l’Ajuntament de Figueres.

Davant d’unes 300 persones, el promotor del museu, Genís Matabosch, va explicar que seria un espai polifacètic que inclouria quatre zones principals: una exposició permanent per explicar lahistòria del circ; un espai de 600 m2 per a exposicions temporals (que es renovarien dos cops l’any); una sala de circ per a 600 espectadors (on cada temporada s’hi representaria un espectacle relacionat amb la mostra temporal i que també podria acollir altres activitats com per exemple sardanes, concerts, exhibicions de lluita o campionats de billar), i una escola de circ professional (amb un gimnàs i un auditori que també estarien a disposició de l’escola Sant Pau, l’institut Ramon Muntaner o altres entitats de la ciutat).

L’equipament -que crearà 30 llocs de treball fixos i 20 de temporals- s’ubicaria a la casa Nouvilas. Promotors i consistori proposen un model similar al que s’aplica al Teatre-Museu Dalí: cedir l’espai temporalment a la Circus Arts Foundation perquè, després de rehabilitar-lo, hi gestioni el museu i s’ocupi del seu manteniment.

El projecte preveu triplicar la superfície de l’immoble, que passaria dels 2.184 m2 als 5.791. L’edifici actual albergaria l’exposició permanent, els serveis d’atenció al visitant, un centre de recerca i les oficines (que s’instal·larien en una planta de nova construcció). Paral·lelament, també es construiria un nou edifici subterrani a sota del jardí, on s’ubicarien les exposicions temporals, la sala de circ, l’escola i els vestidors.

Tal com ja va avançar HORA NOVA, la rehabilitació de l’immoble costaria uns sis milions d’euros, cinc dels quals es finançarien amb fons públics. L’Ajuntament de Figueres té previst aportar-hi 1,5 milions d’euros en tres anys; la Diputació de Girona, 1,5 milions, i la Generalitat, un altre milió. Els promotors preveuen recaptar 1 milió d’euros de capital privat, i acabar de cobrir els costos amb fons estatals i europeus. Voldrien inaugurar el 2021, coincidint amb la 10a edició del Festival del Circ, però per això les obres haurien de començar l’any que ve.

Lliuren 10.582 signatures de suport a l’equipament

Coincidint amb el trancament del Festival [vegeu El Tema], Comerç Figueres Associació va lliurar ahir 10.582 signatures de suport al museu a l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip. Són el resultat de la campanya “Tots pel Museu del Circ”, que vol demostrar que el projecte encaixa amb la planificació comercial de la ciutat. Les firmes s’han recollit a través de la plataforma Change.org, presencialment als 300 establiments adherits a l’entitat, i durant el festival. El 33,5% (3.548) són de persones que viuen a Figueres.

La campanya -que continuarà fins que el museu estigui garantit- es va posar en marxa quan van començar a aparèixer veus crítiques amb el projecte. I és que la inversió pública que rebrà el museu (privat) ha generat el rebuig d’una part de la societat figuerenca. En aquest sentit, una dotzena d’entitats culturals o altres col·lectius que esperen inversions per a diversos projectes (d’entre els quals en destaca l’AMPA de l’escola Carme Guasch) han traslladat el seu malestar al consistori, que sempre s’ha posicionat a favor del museu. I per defensar el projecte, la Circus Arts Foundation ha aprofitat el Festival per projectar dos vídeos promocionals.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li