Preparen rutes terapèutiques per Requesens

0
1458

El bosc jonquerenc s’inclourà a la Xarxa de Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics de Catalunya, creada per l’associació Sèlvans i el Patronat de Turisme


 

Un recorregut d’unes dues hores caminant pel bosc, amb un grup reduït, on els participants practiquen exercicis sensorials (sota la direcció d’un guia) per connectar amb la natura. Aquesta és l’essència dels Banys de bosc, un nou producte ecoturístic que, a banda de ser una oportunitat de negoci, contribuirà a protegir i conservar els boscos madurs. El projecte està impulsat per l’Associació Sèlvans i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Amb el vistiplau dels propietaris de les finques i dels ajuntaments, han creat la Xarxa de Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics de Catalunya, una experiència inspirada en models que ja funcionen en països com el Japó, els Estats Units, Corea del Sud o Alemanya, però que és pionera tant a Catalunya com a l’Estat espanyol.

La primera fase del projecte, que s’ha posat en marxa aquest mes, inclou tres boscos singulars: Can Forcana, de Caldes de Malavella (la Selva); Palau-sacosta, de Girona, i Les Torrenteres, de Vidrà (Osona gironina). Però a partir del gener s’hi incorporarà el bosc de Requesens, ubicat al terme municipal de la Jonquera (tot i que s’hi accedeix per Cantallops), i també la finca Salvador Grau i Tort de Les Preses (Garrotxa); la Serra d’Heures de Sant Hilari Sacalm, i Sant Grau, de Tossa de Mar (la Selva).

Tots set són boscos tenen arbres centenaris i estan camí de ser considerats com a “madurs”, perquè ja hi ha vegetació morta que està en fase de descomposició, i també tenen líquens i molses al subsòl que generen una “aerobiologia” molt beneficiosa per a la salut. A més, són de fàcil accés i no tenen gaire pendents. I això permetrà que els participants aprofitin els beneficis d’un entorn d’alt interès paisatgístic i ambiental practicant exercicis com una bona respiració, l’observació, el silenci o l’aerobiologia.

El coordinador general de l’Associació Sèlvans, Jaume Hidalgo, destaca que és una bona manera de corregir el “dèficit de natura important” que té la societat i aprofitar els beneficis d’un entorn natural privilegiat.

Els grups seran d’entre 10 i 15 persones, i hi podran participar tots els més grans de 15 anys que no tinguin cap patologia, o també els que estiguin en risc de patir malalties cròniques. Les experiències costaran entre 15 i 50 euros, i es poden comprar a través del web http://selvans.ong. A més, properament s’oferiran paquets que inclouran allotjaments i àpats en establiments de la zona.

Per garantir un segell de qualitat basant-se en un únic model terapèutic, la Universitat de Girona impartirà un cors formatiu especialitzat per a les persones que faran de guia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li