Posant barreres a la covid-19

0
659

L’equip del CAP Ernest Lluch injecta prop de 500 vacunes a pacients dependents de Grau III i d’atenció domiciliària


Eren les 9 del matí de dimecres de la setmana passada, a l’exterior del CAP Ernest Lluch de Figueres. Allà ens esperaven l’Albert i la Manoli, el primer equip d’infermeria encarregat de vacunar pacients dependents d’atenció domiciliària a la ciutat. Per davant tenien una matí intens, havien d’injectar 36 dosis de la vacuna de Pfizer a pacients que no surten de casa.

La reconstitució del vial obliga a fer el desplaçament a peu perquè «un sotrac de cotxe podria fer malbé la vacuna», explica l’Albert. També afegeix que «prèviament s’ha fet un feina laboriosa per determinar el llistat de grans dependents i d’atenció domiciliària que es vol vacunar». A més d’aquestes persones, els seus cuidadors també tenen l’opció de rebre el vaccí. Un cop fet el llistat, es fan grups de sis persones que tenen proximitat geogràfica. El motiu és que de cada vial en surten sis dosis. Un cop s’arriba al domicili del pacient, i es comprova que tot està a punt, es posa la injecció. Després, un dels infermers es queda fent guàrdia uns 15 minuts per assegurar que no hi ha cap problema d’al·lèrgia o reacció adversa.

DISPOSITIUS. Durant tota la setmana passada l’equip de vacunació del CAP Ernest Lluch va administrar prop de 500 vacunes per a pacients dependents de grau III i pacients d’atenció domiciliària. D’aquestes, 150 injeccions es van posar a persones que no surten mai de casa. La resta (375) es van punxar al propi centre. En concret, a l’exterior de l’aparcament Saba, al costat del CAP. Allà es va muntar un dispositiu específic perquè els professionals poguessin vacunar els pacients sense que aquests baixessin del cotxe. Dispositius semblants s’han desplegat també a la resta d’Àrees Bàsiques de Salut de la comarca.

ELS PRESOS. La població reclusa també s’està sotmetent al procés de vacunació. La setmana passada es va iniciar l’administració del vaccí als interns del Puig de les Basses, donant prioritat a aquells que ocupen espais comuns. La injecció de la primera dosi es posa un mes i mig després que els funcionaris de presons i personal sanitari del centre rebessin la primera vacuna. Justícia calcula que el 92% de la població reclusa quedarà immunitzada contra la covid-19. S’està administrant la dosi d’AstraZeneca a reclusos d’entre 18 i 55 anys, i a un segon grup de més de 80 anys, minoritari, se’ls posa la vacuna de Pfizer. Pel que fa a casos de coronavirus, 14 presos del Puig de les Basses estan aïllats actualment al mòdul covid del centre penitenciari.

Mentrestant, el teatre El Jardí continua sent centre de vacunació per a essencials com policies, bombers i altres col·lectius o personal docent de fins a 55 anys. Les barreres contra la covid-19 van arribant però, novament, les farmacèutiques ja han advertit que no podran subministrar tot el nombre de vacunes que s’havia acordat amb la Unió Europea. A Catalunya, Salut creu que el 30% de la població estarà immunitzada al juny. Una xifra que podria variar tant a l’alça com a la baixa a mesura que arribin les dosis.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li