Pobles de l’Alt Empordà: tercer volum

0
1678

Apareix el penúltim llibre de l’edició de bibliòfil que va escriure Montserrat Vayreda entre el 1971 i el 1987


 

Durant 15 anys -entre el 1971 i el 1987- l’escriptora Montserrat Vayreda (Lladó, 1924 – Figueres, 2006) va escriure Els pobles de l’Alt Empordà. Va trepitjar tots i cada un dels 68 municipis de la comarca més els seus agregats _un centenar de nuclis en total_, es va documentar sobre ells, va redactar un text descriptiu exhaustiu i fins i tot els va dedicar una poesia. La setmana passada ja es va presentar a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres el tercer volum de la seva reedició, ja que l’original (de bibliòfil) estava exhaurit.

Al principi, el projecte de la reedició semblava una quimera, però ara ja és pràcticament una realitat. El quart i darrer volum ja es prepara per a la primavera del 2020. Tot plegat ha estat possible gràcies a un llegat econòmic que va deixar la bibliotecària Maria Perxés, amiga de Vayreda, i que el gestionen com a marmessores l’escriptora i filòloga Anna Maria Velaz, estudiosa de l’obra de la poetessa, i una cosina, Maria Pilar Carreras.

Una obra que en el seu conjunt expressa passió, compromís i sensibilitat per la comarca. Un projecte editorial fet possible gràcies a l’esforç i la tenacitat de molta gent. La Diputació de Girona els ajuda amb el finançament que atorga per a l’edició de llibres i tant l’Ajuntament de Figueres com el Consell Comarcal de l’Alt Empordà hi col·laboren amb l’adquisició d’exemplars.

Cada edició és presentada en el transcurs d’un acte, a part de Figueres, a les principals poblacions que apareixen a cadascun d’aquestes. A l’acte de la setmana passada, l’exalcalde de la ciutat Joan Armangué va remarcar que «fent una repassada a les descripcions de Vayreda, podem veure quina ha estat l’evolució dels nostres pobles durant aquests 40 anys de democràcia municipal. És evident que, durant aquest període, els nostres pobles han canviat i majoritàriament ho han fet en sentit positiu».

En aquest tercer volum, hi apareixen Palau de Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Parets d’Empordà, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Pont de Molins, Pontós, el Port de la Selva, Portbou, Rabós, Riumors, Roses i els diferents nuclis que es troben en els respectius termes municipals. Els promotors d’aquest projecte editorial reconeixen que, a banda de les vendes puntuals de les persones que compren el volum en què es parla del seu poble, també hi ha un gran interès per disposar de la col·lecció completa.

EL PROJECTE. L’estiu del 1978, Vayreda emprèn la publicació de l’obra que entre els anys 1978 i 1990 es publica en fascicles, aplegats en 138 carpetes de gran format distribuïdes en sis capses-estoig. Il·lustracions i serigrafies de diversos artistes amics il·lustren el text. Editada a Figueres per ART 3 i comercialitzada per subscripció, l’obra va suscitar curiositat i interès a la comarca. Però a causa de les especials característiques de l’edició i de la seva difusió, restringida als subscriptors, era molt poc coneguda fins ara.

Reconeix Velaz que Els pobles de l’Alt Empordà, com a peça de bibliòfil que era, «va esdevenir amb el temps una obra introbable i, per tant, d’accés molt limitat. Calia, doncs, tant pel seu perdurable valor com a document com per la seva qualitat literària, promoure’n novament el coneixement i posar-la, definitivament, a l’abast del lector actual. De fet, ens consta que Montserrat Vayreda ja havia manifestat interès per divulgar-la amb una nova edició més manejable i assequible».

Velaz reconeix que «aquesta publicació també ens permet tornar a parlar de Montserrat Vayreda, donar-la a conèixer a les noves generacions i revifar la seva figura entre totes aquelles persones que l’havien llegit i conegut». La filòloga i estudiosa de la seva obra assenyala que encara hi ha textos inèdits que s’hauran de donar de conèixer en un futur. Durant la presentació del quart volum, Joan Armangué va demanar que per part de les institucions locals i comarcals ja es comencés a parla del centenari de Vayreda, que s’escaurà el 2024, com una fita per presentar la seva obra i difondre la seva figura arreu de Catalunya, com es va fer l’any passat amb Carles Fages de Climent.

Velaz explica que «l’obra Els pobles de l’Alt Empordà inclou la descripció de tots els pobles que componen la comarca, amb els seus agregats, ermites, paratges i llocs d’interès de cada municipi, que Montserrat Vayreda descriu en els seus trets més significatius, amb considerables referències de tipus històric, arquitectònic i artístic, social, geogràfic o paisatgístic. I, naturalment, a través de la seva peculiar mirada», que ella mateixa defineix «entre poètica i realista». I això no és obstacle per formular crítiques a la deixadesa municipal del moment.

Afegeix que per escriure l’obra, Vayreda «es documenta en els arxius i s’ajuda d’una bibliografia rigorosa, que s’especifica en l’aparat de notes de cada fascicle; però el que té més mèrit és que l’autora recorre tots els pobles i llogarrets, trepitja carrers costeruts i empedrats, puja a turons i campanars, emprèn els emboscats camins d’ermites i esglesioles abandonades, conversa amb la gent dels pobles que feineja o que li surt al pas de manera espontània. Perquè s’havia proposat d’escriure una obra que respirés vitalitat i dinamisme, que fos atractiva al lector i que transmetés coneixements sobre cada racó de l’Alt Empordà».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li