
Molts consistoris contractaran agents cívics per controlar les platges i la majoria apel·la a l’autoresponsabilitat
Les platges de la comarca ja poden tenir banyistes, tal com estableix la fase 2, que hem estrenat aquest dilluns. Tant el Ministeri de Sanitat com el Procicat de la Generalitat han publicat el protocol de mesures a seguir per la Covid-19. Són els ajuntaments, però, els responsables de l’ús del domini públic maritimoterrestre. Aquests ens hauran de vetllar perquè es respectin les distàncies de seguretat d’un mínim de 2 metres i que no hi hagi aglomeracions. Molts consistoris contractaran agents cívics per controlar les platges i la majoria apel·la a l’autoresponsabilitat. No s’han establert ni franges ni torns, però caldrà veure com es resolen temes com augmentar la distància en cas de vent. Aquí, no en falta.
A Roses, cartelleria, agents cívics i crida al sentit comú
Roses estrena la fase 2 i, per tant, el bany a les seves platges amb les tasques de preparació i de neteja ja fetes. L’alcaldessa, Montse Mindan, informa que no s’establiran torns ni zones específiques, i afegeix: «El que farem serà aplicar el sentit comú». A més, l’empresa de neteja encarregada de les platges ja té les indicacions per aplicar els protocols d’higiene i desinfecció recomanats pel Ministeri de Sanitat. S’ha acordat, de moment, la no utilització dels espais esportius, que estaran tancats. Les platges de Roses disposaran de cartelleria específica –en diferents idiomes– per recordar als usuaris quines són les normes sanitàries i apel·lar a l’autoresponsabilitat. Paral·lelament, l’Ajuntament està ultimant un contracte específic de tres mesos per al servei de salvament i socorrisme. Aquesta contractació preveu també la incorporació d’agents cívics que, segons Mindan, «ajudaran a fer que la gent mantingui la distància i que es pugui anar controlant l’aforament, especialment a platges com Palangrers, del Bonifaci, Canyelles o l’Almadrava». Abans de la Covid, Roses preparava la licitació per quatre anys del servei de salvament i socorrisme però la pandèmia va aturar la tramitació i s’ha hagut de recórrer al contracte específic, per ara.
Sorra sense trams i més neteja, a l’Escala
L’Escala contractarà 12 agents cívics per als mesos de juliol i agost, que estaran en contacte amb la Policia Local, controlant que es compleixin les normes de seguretat a les platges. Mentre no arribi el juliol, les tasques les durà a terme la mateixa policia. Tot i això, l’Ajuntament creu que el municipi té prou platges perquè tothom qui vulgui pugui parar-hi la tovallola i banyar-s’hi garantint les distàncies de seguretat. Això sí, el consistori fa una crida a la ciutadania perquè sigui responsable i es comporti de manera solidària i activa» per evitar aglomeracions. L’Escala tampoc dividirà la sorra ni per trams ni amb parcel·les i també instal·larà cartells informatius sobre les mesures de seguretat. Paral·lelament, s’ha parlat amb els concessionaris de xiringuitos i altres serveis perquè tothom conegui els protocols, i la freqüència de la neteja del mobiliari urbà (dutxes, passeres i baranes) es reforçarà.
Informació per generar seguretat al Port de la Selva
Al Port de la Selva, l’Ajuntament vol apel·lar molt a la responsabilitat dels banyistes per generar seguretat. Per això, instal·laran cartells amb totes les recomanacions. L’alcalde, Josep Maria Cervera, recorda que pel seu tipus de platja no solen tenir aglomeracions, i creu que per això no tindran problemes. Lamenta que no tenen capacitat per contractar controladors i recorda que, encara que en tinguessin, només hi ha recomanacions, de manera que tampoc es podrien posar sancions. Explica que ells s’han plantejat «mil coses», com ara posar estaques per delimitar les distàncies, però afegeix: «Això ens dificultava la neteja de la platja, i entre una opció i l’altra optem per la neteja». De fet, enguany s’estan plantejant posar menys passarel·les precisament per poder-les desinfectar com cal cada dia.
La patrulla de Llançà farà «rondes de supervisió»
L’alcalde de Llançà, Francesc Guisset, lamenta que no tenen recursos per controlar aforaments: «No podem tenir una presència policial a totes les platges i platgetes, cales i caletes», diu. Però avança que «sí que, a través de la patrulla, anirem fent rondes de supervisió per tal que tot es vagi complint». El més important, però, serà «apel·lar a la responsabilitat cívica» amb molta cartelleria i recomanacions. Guisset recorda que, a part de les platges del Port, la Farella i Grifeu («on sí que hi pot haver una mica més de concentració»), Llançà té moltes cales que ja conviden a la dispersió, i així ho recordaran als visitants. Perquè allà, «la mateixa orografia del litoral ja permet que hi hagi més obstacles naturals perquè cada grup de persones que ha estat convivint tingui el seu espai».
Espai per a gent amb mobilitat reduïda a Portbou
Portbou no farà canvis respecte d’altres anys, almenys de moment. Tal com explica l’alcalde, Xavier Barranco, «la platja de Portbou és urbana i ja tenim un espai adaptat per a persones amb mobilitat reduïda i també una zona per a gent gran amb elements de seguretat com baranes». Per aquest motiu, Barranco és partidari de mantenir la platja amb tots els serveis «com si no hagués passat res i mirar quin ús en fa la gent». De fet, el consistori no preveu problemes perquè la platja té «tres accessos molt controlats» i no creu que s’hagin de prendre mesures excepcionals. A banda, Portbou contractarà un parell o tres de vigilants a l’estiu. Aquestes persones reforcen el servei del vigilant municipal de tot l’any i fan funcions de control de platges, aparcament i ocupació de la via pública.
Colera tindrà les platges a punt més aviat que mai
Colera va treballar la setmana passada per tenir les platges a punt més aviat que mai. Perquè segons l’alcalde, Lluís Bosch, «tothom té moltes ganes de poder-ne gaudir, i sobretot la gent del poble». Bosch assegura que seguiran les recomanacions sanitàries que els marquin la Generalitat i el Departament de Costes, però avança que «per part nostra, controls d’aforaments, si no ens obliguen, no n’hi haurà. Simplement hi haurà les recomanacions que ens diguin». «No farem cap invent. Primera, perquè no podem pressupostàriament, i segona, perquè no tenim mitjans per fer cap mena de control», argumenta l’alcalde, que tot i això recorda que «aquí a Colera tenim la gran sort de tenir un gran nombre de platges, molt grans i molt netes».
Leave a Reply