Pitu Puig, nissaga de picapedrers

0
921

Reconeixen la feina d’aquest veí d’Avinyonet de Puigventós en preservar les construccions de pedra seca a la Garriga


A Avinyonet de Puigventós hi ha la casa pairal dels Puig, un cognom que porta al darrere diverses generacions de picapedrers. A la porta de l’immoble hi ha un escut on s’hi troben representades algunes de les eines més habituals de l’ofici. Des del compàs, l’escaire i la maceta fins a la buixarda, l’escoda, la gardina i l’escarpra. Tota una declaració d’intencions per a una família que ha combinat les feines de la pagesia amb el modelatge de la pedra durant dècades.

Dissabte, el Consorci Salines–Bassegoda va reconèixer, a la Societat d’Avinyonet de Puigventós, l’aportació de l’avi d’aquella casa, Josep «Pitu» Puig, a la preservació i conservació de la pedra seca i del paisatge de la zona coneguda com la Garriga d’Empordà. Aquest veí del poble, de 83 anys, a banda de seguir l’ofici familiar de picapedrer, és un gran aficionat a la construcció de pedra seca quan anava de petit amb la seva família a recórrer aquells terrenys. Actualment és una de les poques persones que més coneixen les interioritats d’aquesta feina artesanal.

La seva activitat és molt valorada per tothom qui el coneix i estima la pedra seca, perquè en Pitu sempre té un moment per a compartir la seva experiència amb qui vulgui aprendre i la seva màxima il·lusió és que aquesta tècnica, patrimoni de la Humanitat, perduri. En aquest sentit, els ajuntaments de la zona són a punt de començar un projecte per a la catalogació digital d’aquestes construccions, la seva vinculació amb campanyes de difusió de turisme cultural, d’incardinació de tot plegat en la societat civil i la formació de professionals en donar forma a aquesta construcció, que van des de les barraques fins a les parets i altres elements complementaris.

L’acte de dissabte, que van presentar Júlia Gil, alcaldessa d’Avinyonet de Puigventós, i Noemí Morales, portaveu del Consorci Salines Bassegoda, va esdevenir un homenatge popular als artesans de la pedra seca en un moment on es posa en valor aquestes construccions tant a la comarca com arreu. A banda de projectar-se un documental, on es recull el seu testimoni com a curador de la Garriga d’Empordà i de les seves construccions, també va tenir unes paraules de profund i sentit agraïment per l’homenatge, que ha consistit en el lliurament d’una figura de cartró-pedra que el representa.

D’altra banda, el Consorci Salines-Bassegoda té previst recollir els principals testimonis de la pedra seca de la comarca en un reportatge visual i disposar així, «d’un arxiu amb els protagonistes que han donat el seu temps a conèixer, a recuperar i a mantenir les parets i barraques d’aquesta zona i de tota la comarca», ha explicat Morales. Perquè tal com deia el mateix Pitu a l’acte, «cada pedra, tot i tenir una forma diferent, té la seva funció a l’hora de bastir les construccions». Tota una tècnica reservada, fins ara, al coneixement de molt poques persones i que, per tant, cal preservar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li