Perruqueries, barberies i centres d’estètica de la comarca també alcen la veu

0
891

Els professionals protestaran aquest dimecres a Figueres per demanar la reducció de l’IVA del 21 al 10%


Prop d’un centenar de persones ja han confirmat la seva participació a la concentració prevista per demà a Figueres, convocada per la Plataforma Perruquers Units a tot l’Estat. Les protestes tenen com a objectiu recollir les reivindicacions de les perruqueries, barberies i centres d’estètica, que reclamen la reducció de la pressió fiscal. Volen una retallada de l’IVA del 21 al 10%.

A més de Figueres i Girona, hi haurà concentracions a gairebé una vuitantena de ciutats més de l’Estat. En el cas de Figueres, la portaveu de la protesta, Isabel Vera, explica que la concentració està marcada per les mesures de seguretat del Procicat. Per tant, diu Vera, «serà una concentració estàtica, sense pancartes, però cadascú podrà portar cartells de mida foli». L’acte serà a les 10 del matí a la Rambla amb la lectura del manifest unitari del sector. Un text que insta al govern espanyol a la reducció tributària.

ALARMA. L’Isabel Vera, a banda d’estar implicada en les protestes, regenta una perruqueria a la Jonquera i assegura que «actualment el sector està en una situació de molt de risc». Això a la comarca s’agreuja pel tancament de les fronteres i per la clientela francesa que solien tenir aquests establiments, no només a la zona de la Jonquera, sinó també Figueres, Roses o Castelló. Això vol dir que el sector ha reduït molt l’activitat. Vera explica: «Tenim molt menys de la meitat dels clients, és una època molt dura. Des del març hem estat tancats, hem estat oberts, ens han limitat aforament i ara tenim més restriccions». A tot això s’hi suma el tema tributari, i aquesta professional ho explica així: «Fa uns 8 anys al sector de la bellesa se li va apujar l’IVA un 21% per la crisi econòmica d’aleshores i es va dir que era una cosa temporal». Amb la situació actual per culpa de la pandèmia de la COVID-19 i les restriccions vigents, el sector se sent molt amenaçat i «amb un risc molt alt de tancar establiments o acomiadar personal». Un altre argument del col·lectiu de la bellesa és el d’estar considerat en molts casos com a essencial. L’Isabel etziba: «Som serveis essencials i en l’IVA no es reflexa, almenys que s’asseguin a negociar o que facin la rebaixa promesa en el seu moment».

A finals del 2020 el sector parlava del tancament d’uns 30 salons de perruqueria i estètica al dia a Catalunya i la possible destrucció d’11.500 llocs de feina.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li