Pere Palomera: ‘Si no venen escoles del març al juny, s’ha acabat el lleure educatiu a Catalunya’

0
1976

En Pere treballa en el món del lleure des de fa 31 anys, des que en tenia 14. És propietari de la granja escola Les Orenetes de Borrassà i també del Centre d’educació infantil Narcís Monturiol de Figueres. En aquesta conversa ens parla de l’estat crític d’un sector —el del lleure— que està al límit, i que ja ha anunciat mobilitzacions perquè asseguren que «els casals d’estiu van ser una prova de foc, i la vam clavar»


 

Com resumiria els efectes que els ha provocat la Covid?
Efectes devastadors. Econòmicament i emocionalment.

Com han evolucionat les reserves?
Han anat de zero a menys. Les que tenĂ­em ens les han anat anul·lant, i de noves no n’hi ha. Hi ha l’efecte televisiĂł, por, Generalitat incompetent, consellers que no estan preparats… La desinformaciĂł ha arribat a les escoles i a la gent, i no surten. El virus hi Ă©s, però deixen obrir coses amb molt mĂ©s risc que una casa de colònies, que estem a l’aire lliure. Els casals d’estiu van ser una prova de foc, ho vam demostrar i la vam clavar.

Quines mesures van prendre per adaptar-se a la situaciĂł?
Totes: mascaretes, tres portes d’entrada, 50% d’aforament, 10 nens per monitor; un espai habilitat amb lavabo, pica de mans i gel per a cada grup; vam desmuntar habitacions per tenir mĂ©s sales, vam suspendre els caps de setmana… El resum Ă©s que allò era un bĂşnquer.

Què ha passat ara amb el personal?
Els hem hagut d’acomiadar, i en tinc un de manteniment que li estic pagant d’un altre negoci que tenim, de la guarderia Monturiol.

Perquè el manteniment s’ha de fer…
Evidentment. Perquè a més no ens han tancat. Diuen que estem oberts, però no deixen sortir la gent el cap de setmana. Diuen que entre setmana podem acollir escoles, però ves a una escola a dir-li que surti amb 25 nens! I en no tancar-nos, no tenim recursos econòmics, ni subvencions, ni ERTOs disponibles.

I de reserves tampoc en tenen.
No. I el problema Ă©s que s’estan anul·lant. Si no venen les escoles del març al juny, s’ha acabat el lleure educatiu a Catalunya. És impossible que una casa de colònies aguanti dues campanyes seguides sense treballar. I l’estiu va ser una pantalla fictĂ­cia, perquè les piscines necessiten llum, productes, les assegurances sĂłn cares, vam haver de posar un monitor cada 10 nens i no vam poder tenir premonitors de prĂ ctiques… I quan vam fer nĂşmeros, vam dir: «Ostres, què hem fet?».

A mĂ©s, Joventut ens va comentar que si fèiem una porta nova, un camĂ­, posĂ vem mampares…ens ho pagarien. I al final la subvenciĂł ha estat zero. Ens van enganyar. Jo vaig invertir 5.000 euros en obres, fent una porta nova, adequant els espais, muntant lliteres, formant monitors, fent cursos en lĂ­nia… I a l’hora de la veritat nomĂ©s les persones jurĂ­diques van poder accedir a la subvenciĂł. I les fĂ­siques, que som la gran majoria, autònoms que gestionem una casa de colònies, ens vam quedar sense subvenciĂł. Estem abandonats. I no ho entenc, perquè les cases de colònies formem part de l’educaciĂł dels infants. L’article nĂşmero 31 de la ConvenciĂł dels Drets de l’Infant diu que l’infant tĂ© el dret al lleure, a divertir-se i a jugar; i de moment el que estem fent Ă©s privar-los-en. Per tant, estem incomplint un article de les Nacions Unides.

Vostè també gestiona la guarderia Narcís Monturiol de Figueres. S’hi han notat, els efectes de la Covid?
Al març tenĂ­em 85 nens i ara en tenim 31. Érem 10 treballadors i ara som 5. 5 van rebre un ERTO, perquè va ser un tancament forçós. La sort que he tingut Ă©s que les escoles m’han cridat dues mestres, i dues han trobat feina. Ara nomĂ©s estic pagant la Seguretat Social d’una persona que tinc a l’ERTO. I la meva dona fa cuina, menjador, neteja l’escola quan marxen els nens… Si no, no sortirien els nĂşmeros. A mĂ©s, les escoles que depenem d’Ensenyament estem subjectes a inspeccions i protocols amb rĂ tios i normatives molt exigents. I aquĂ­ ja hi tornem a ser amb el de sempre: hi ha escoles bressol il·legals que fan el que volen. Això ja era una competència deslleial abans, però Ă©s que ara Ă©s deslleial i immoral, i ens estĂ  acabant d’enfonsar. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li