Pere Padrosa: ‘Cal un projecte realista que ens permeti desenvolupar la manca d’infraestructures’

0
1065

És el director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya i fins ara un dels noms que ressonaven per l’alcaldia de Figueres. En aquesta entrevista ens parla de la manca d’inversió a la xarxa viària i dels projectes que s’estan desenvolupant des del Departament de Territori i Sostenibilitat. Padrosa també lamenta l’encallament del corredor mediterrani


 

És el director general de Transports i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat des del 2013 i últimament ha tingut molta repercussió a escala de país, amb la vaga dels taxistes per exemple… Com és el dia a dia dins aquesta àrea?
Els que ens agrada és la gestió i sobretot la gestió de mobilitat, perquè et ve de família i de la teva pròpia professió, diríem que és una feina molt dinàmica i molt divertida. És estressant perquè és una feina que dona pocs bons titulars, més aviat dolents perquè la majoria de vegades es tracta d’incidències. Però la gestió és molt maca, penso que tothom hauria d’estar un període de temps de la seva vida a la gestió pública. Entendria moltes coses.

Pel que fa a la mobilitat, un dels temes que més preocupen a la comarca són el corredor mediterrani i l’estació intermodal de Vilamalla. S’està avançant en aquests projectes?
El conseller Damià Calvet és qui porta el lideratge i val a dir que és molt fort. També el conseller Rull va intentar fer una interlocució amb l’Estat i va ser gairebé nul·la. Però com que s’ha posat en marxa la comissió bilateral entre l’Estat i la Generalitat, cal destacar que un dels temes principals és com s’anirà desenvolupant el corredor mediterrani. He de dir que tot el que és la connexió pel sud, en teoria els pròxims mesos ha de quedar alliberada, per tant, tindríem fet un tram més.

Ho acabarem resolent, però és una lluita una mica feixuga, perquè hem sentit tantes vegades les promeses dels milions d’euros que han de venir i no venen mai… I pel que fa a la gestió, és complicat perquè no ens permet desenvolupar-nos econòmicament com ens agradaria.

I l’estació intermodal?
És una altra de les fites per l’Empordà. Té un avantatge molt important, l’estació intermodal, i és que forma part de la xarxa europea de plataformes logístiques que es van introduir dins els principals corredors. Catalunya té quatre plataformes logístiques integrades i una d’aquestes és Vilamalla. Però desenvolupar un espai com aquest no és senzill. Perquè tenim dos factors que han retingut el projecte. Un és que Barcelona és molt propera, i això fa que com a potència logística s’ha d’estructurar molt bé. En segon lloc, tenim un altre pol molt important que fa uns 30 anys ens va passar per davant, i és Saint Charles, al Voló (França). El més important, però, és que la immensa majoria de mercaderies que hi arriben són provinents de Catalunya i la resta d’Espanya. La captació de tràfics que són d’aquesta banda de la frontera, crec que haurien de pertocar-nos. D’altra banda, s’han endegat diferents propostes d’empreses privades i puc dir que hi ha una iniciativa molt madura però els propis privats no volen que es desvelin, però estan madures. Puc dir, però, que està en tramitació administrativa. La voluntat ja s’ha manifestat i volen tirar endavant.

I el tema estrella és el desdoblament de l’N-II fins a la Jonquera. Què ens en pot dir?
És la reivindicació més antiga de la comarca. El desdoblament és, en teoria, fins a la Jonquera. Mai s’ha dit que no ho fos. Però cal ser realistes i hem de pensar que no tornarem a tenir la bonança econòmica del moment que van tenir aquests macroprojectes.

Per tant, tot està en recàlcul i revisió. Estem estudiant com fer un projecte realista que ens permeti poder desenvolupar aquesta manca d’infraestructura que tenim al territori. No obstant això, el que necessita el territori és que en preservem el màxim i hem d’intentar minimitzar l’impacte i s’ha de fer amb el propi Estat, que ja ens ha canviat moltes vegades els traçats i el trajecte. I perquè no dir-ho? Moltes vegades s’agafen petites reivindicacions locals o comarcals per dir: «Doncs si no us poseu d’acord, ja ho deixarem per més endavant». I no és així, el territori hi està d’acord, però moltes vegades les excuses són infinites per no haver de fer una cosa que has de fer.

Vostè estava a l’Associació d’Empreses del Transport Internacional per Carretera, què pensa de la supressió del pas de camions com a empresari del sector?
Hi ha dues coses importants: la primera és la seguretat de la persona, res justifica una víctima. La segona és que hauríem de ser conscients, tots, que les mercaderies són un bé necessari per abastar-nos del que necessitem dia a dia i no estem donant la imatge necessària al sector. Amb això no vull dir que el seu recorregut hagi de ser per l’autopista, ha de ser pel lloc més segur, més ràpid i menys inoportú. Ha de tenir un contingut natural i ara hi ha traçats que no són naturals, perquè tenim uns peatges que l’únic que fan, com a greuge comparatiu amb la resta de l’Estat, és fer que hi hagi vehicles que passin per llocs que no són adequats. I la convivència del turisme amb el vehicle pesant fa que normalment el pesant surti implicat en algun accident. La realitat és que ha augmentat la taxa d’accidents amb turismes i ha baixat la de vehicles pesants, però tenim una imatge esbiaixada que hauríem de millorar.

A banda dels projectes dels quals hem parlat, n’hi ha moltes mancances de mobilitat i transport a la comarca. Quina creu que ha de ser la línia a seguir? On s’invertirà?
L’Alt Empordà té una idiosincràsia que el fa molt especial. Som un lloc de pas però pel que fa a la població, no tenim gaires habitants, això fa que a l’àmbit de serves sigui complex. Penso que cal trobar un equilibri, es va aprovar al Parlament de Catalunya, la passada legislatura, la proposta del Departament de Territori de fer una llei de finançament de transport públic. Dins aquesta proposta hi ha un factor que ha de ser bàsic: l’aportació dels pressupostos ha de ser del 50% del tiquet d’un viatge. I l’Empordà és una de les que està al final de la integració tarifària. Millorar la mobilitat de les persones dona cohesió territorial. M’agrada donar una dada bastant significativa: el 80% dels habitants de Catalunya viuen a un 3% del territori. Això dona la magnitud de la tragèdia d’haver de donar els mateixos serveis a tots els territoris. I sovint és difícil.

Per a tots aquests projectes es necessita el Ministeri de Foment. Com és la relació?
Amb el nou govern s’obre una nova etapa. I és cert que fa pocs dies es va fer la primera reunió amb la comissió bilateral, que feia nou o deu anys que no es reunia, i a partir d’aquí s’han obert diferents comissions establertes com infraestructures que no s’havien reunit mai. Veurem què en surt, d’aquesta primera trobada. El que puc dir és que hi ha una relació cordial que no té a veure amb competències. Es necessita un esforç molt potent.

Com a empresari, creu que el rebombori polític català i espanyol ha repercutit al sector del transport?
No, penso que el sector té la gran sort de tenir una salut important i està per sobre els moviments polítics. El que determina el valor industrial és la cultura del país i Catalunya té una indústria potent que ha sabut fer els deures amb les noves tecnologies. M’agrada dir que la botiga més gran del món no té botiga i s’ha instal·lat a Barcelona, Amazon, i si aquesta empresa no va de la mà del transport no té èxit. Com la majoria.

Pel que fa a l’àmbit polític i local, el nom de Pere Padrosa sona entre el rum-rum de la població com a possible candidat a l’alcaldia. Tot i que les primàries de PDeCAT va sortir-ne Jordi Masquef. Què en pot dir que vostè sigui qui agafi el relleu de Marta Felip?
En aquest cas m’agradaria deixar clar que no. No seré jo. I per diferents raons, no perquè no m’estimi Figueres, jo visc aquí i no m’he plantejat sortir-ne mai. Entre altres, hem situat el Museu de la Tècnica de l’Empordà aquí, tot i que teníem moltes propostes d’arreu. Però per formar part d’un projecte polític de lideratge a Figueres no tinc la proximitat que es necessita. Sé que el meu nom sona, m’han demanat de ser al projecte de Jordi Masquef però per fer-ho es necessita una voluntat de 365 dies a la ciutat i de moment no disposo d’aquest temps. D’altra banda, la meva personalitat fa que aprofundeixi molt en els temes que treballo i m’agrada estar a sobre, amb tot el que faig. Penso que seria un frau a mi mateix embolicar-me en una cosa tan seriosa com és un projecte figuerenc de futur. Penso que és un moment per reflexionar quina és la Figueres que necessitem i que volem. La ciutat necessita acabar una etapa i començar-ne una altra i necessita un projecte amb un lideratge nou. Sempre em tindran al costat però de moment no és una prioritat.

ÀNGEL REYNAL

Per tant, no serà al capdavant de cap llista per a les municipals del 2019, doncs?
No. (Entre riures.)

Com veu la gestió actual del govern de la ciutat?
Qualsevol gestió feta amb una minoria absoluta és complicada.

Em demanes franquesa i ho diré com a tal, penso que hi ha dues qüestions importants: una és que tan dolent és guanyar i fer el que penses amb una majoria àmplia i equivocar-te, i l’altra és governar per incapacitat de falta de projecte per part de tothom. A Figueres l’oposició també ha deixat de fer d’oposició. Els últims anys ha estat en una mena de guerra de guerrilles que no és positiva per ningú. A favor de la Marta, he de dir que ha fet el millor que ha pogut però Figueres necessita sobretot un projecte de vertebració social. La transformació de Girona hauria de ser similar a la que hauria de tenir Figueres i és un projecte de llarga durada que cal pensar molt bé.

Per tant, la seva aposta és Jordi Masquef? No hi haurà sorpreses?
En Jordi és qui ha estat escollit a les primàries i penso que ha fet una tasca de coneixement de la ciutat molt important. Ha de fer una llista de 21 persones molt transversal, amb joventut i igualtat de gènere.

S’ha de pensar que Figueres és una ciutat que Catalunya necessita, ja que són les ciutats que aporten més riquesa social i econòmica al país.

Cal, però, tenir un projecte d’activitat industrial, de comerç i infraestructural de comunicació molt important, entre altres. És important potenciar l’oferta formativa, ara tenim l’obligatòria, però com a comarca això no ens dona cap valor afegit. En definitiva, hem de ser un bon lloc per viure.

Sembla que el projecte té clar cap on ha de mirar…
Tinc molt clar com ha de fer la Figueres que a mi m’agradaria. Però no estaré a cap projecte polític d’aquí a un curt termini de temps.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz