Pere Moradell: «Tenim diferents espais per visitar: natura i patrimoni cultural»

0
955

«El més important per a Torroella de Fluvià va ser aconseguir el pont i implementar-hi tots els serveis d’aigua, canalització, enllumenat…», subratlla l’alcalde de Torroella de Fluvià


Com explicaria el poble de Torroella de Fluvià a algú que no l’ha visitat mai?
Doncs li diria que tenim diferents espais per visitar i gaudir del poble, ja siguin zones de patrimoni natural o també de patrimoni arquitectònic i cultural. En aquest sentit, tenim tres esglésies: dues de romàniques i una del segle xv o xvi. Al municipi també hi tenim sitges iberes, restes romanes, unes pintures romàniques que són les segones més importants de Catalunya i les primeres en metres quadrats, a Sant Tomàs de Fluvià, entre altres atractius. D’altra banda, vam expropiar un bosc de ribera que l’hem convertit recentment en una zona d’esbarjo, magnífica per passejar, amb un espai de pícnic. I sobretot tenim molt d’entorn natural, a Sant Tomàs, per exemple, hi ha molta zona de suredes, pins, alzines… Això ens dona diversitat.

El poble, tot i ser petit, té molt patrimoni cultural i molt important per a la història de Catalunya.
Antigament, hi havia sis esglésies i la veritat és que ve molta gent a visitar les pintures i les restes romanes que s’han trobat aquí. Hi ha una guia que es dedica únicament a acompanyar la gent que ve. Fem visites guiades i hem fet molta difusió de les troballes que tenim. Cal pensar que estem en una zona de pas, per aquí és on passaven els romans d’Empúries que anaven a Besalú. Hi havia la Via Agusta de Vilamacolum, que ara se’n diu carrer Besalú. I d’aquesta història pensem que ve el nom de Torroella de Fluvià, ja que Torroella ve de turricella, que és una torre de vigilància que tenien els romans que estaven aquí per avisar si hi havia entrebancs durant la ruta. És a dir, el poble servia per vigilar tota l’esplanada. Al poble actual hi ha restes romanes i sitges dels ibers, que eren nòmades, i s’instal·laven aquí perquè hi havia molts aiguamolls.

Com diria que està el poble actualment?
Quan vaig entrar a l’Ajuntament no hi havia cap servei. Han passat molt anys i s’han fet projectes importants. Sovint els canvis els veuen més els de fora que no pas els del mateix poble, però s’han fet moltes coses. Ara tenim els tres nuclis: Torroella de Fluvià, Sant Tomàs i Vilacolum, arreglats. És agradable de passejar-hi, hi ha propostes visitables i en podem presumir.

Quins projectes destacaria del seu històric mandat?
El més important per a Torroella de Fluvià va ser aconseguir el pont i implementar-hi tots els serveis d’aigua, canalització, enllumenat… També cal destacar el dispensari nou o el magatzem per a la brigada municipal que vam fer. El més nou que tenim sobre la taula ara són dos aparcaments; vam expropiar els terrenys i ara estem en la fase d’adequació.

Quin ha de ser el futur del poble?
Ha de continuar mirant cap a la pagesia, que es pugui guanyar la vida, i si no, el poble s’ha d’anar encarant a altres sectors. Per exemple, ara tenim cinc o sis cases de turisme rural i molts pisos turístics i cal compaginar les dues vessants, ja que estem a només cinc quilòmetres de la platja. A més, intentarem entrar als fons Next Generation i farem tot el que sigui per donar valor afegit al poble.

Sempre li fan la mateixa pregunta: és el seu últim mandat?
No està decidit. Ho estem valorant, no puc dir ni sí ni no, ho estem valorant amb l’equip.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Torroella de Fluvià, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li