Pere Casellas: ‘Les turbulències exteriors no han d’afectar aquest govern’

0
2856

És el vicealcalde de l’Ajuntament de Figueres i responsable de les Ă rees de Seguretat, AcciĂł CĂ­vica i Barris. En aquesta entrevista parlem dels primers dies de govern, de les actuacions de la GuĂ rdia Urbana, del futur d’aquesta i dels dipositius especials. TambĂ© destaca la feina feta amb el nou equip de govern i la relaciĂł actual amb l’equip de l’oposiciĂł


En l’Ăşltima entrevista que vam fer, vostè era a l’oposiciĂł i ara Ă©s vicealcalde. Quina Ă©s la valoraciĂł dels primers mesos de govern?
Molt positiva, l’experiència és important i mai no havia pogut, descomptant el temps que vaig estar amb Joan Armangué, treballar tal com estem treballant ara. Diguem-ne amb llibertat, no hi ha condicionants polítics més enllà dels que el pacte estableix. Dediquem moltes hores a fer la feina i tot flueix molt bé.

Porta molts anys a l’Ajuntament, ha vist realment un canvi de tarannà?
SĂ­, totalment. Sobretot del que estic mĂ©s orgullĂłs -i part de l’èxit que estĂ  tenint aquest govern quatripartit Ă©s per això- Ă©s del tarannĂ  amb la plantilla de treballadors de l’Ajuntament, que ha canviat totalment. Ens sentim amb molt de suport de les treballadores i els treballadors del consistori. EstĂ  clar que hi ha un pla de govern pel que fa a neteja, seguretat… però sĂłn els treballadors, amb el seu dia a dia, els qui ho estan aixecant. Hem compartit el pla de govern amb ells, faran aportacions i per nosaltres era molt important que fossin partĂ­cips. L’ambient Ă©s bo, millorable en alguns aspectes amb la pretensiĂł, per exemple, que facin les 35 hores.

Vostè està al capdavant de la regidoria de Seguretat. Com s’està plantejant per aquests dies que vindran?
La GuĂ rdia Urbana tĂ© la capacitat que tĂ© i estem en campanyes molt intenses perseguint tot el que estĂ  relacionat amb el consum d’estupefaents a la via pĂşblica. Pel divendres passat, dia de la vaga, hi havia previst un dispositiu de contenidors, per perseguir l’incivisme, però el vam haver de desactivar per estar amatents per si hi haguĂ©s qualsevol problema amb la ciutat. La GuĂ rdia Urbana el que farĂ  Ă©s vetllar per preservar l’ordre pĂşblic en qualsevol manifestaciĂł.

Hi ha algun pla activat?
No, simplement hi ha més efectius activats.

En l’anterior govern i tambĂ© en aquest van anunciar l’increment de la plantilla de la GuĂ rdia Urbana, com avança l’augment d’agents?
Ara mateix en tenim uns quants a l’Escola de Policia i ens ha quedat lliure alguna plaça de jubilacions que potser podem cobrir amb alguna comissió de servei, per tant, seria una incorporació ràpida, ja que alguns dels que van guanyar la plaça ja tenen el curs fet. I en aquest pressupost vinent està previst incloure-hi set guàrdies més, que aniran l’any vinent a l’Escola de Policia. Tot això sobre paper és molt bonic però també se’ns han jubilat vuit guàrdies, que ningú ho va preveure. No obstant això, augmentarem i d’aquí a dos anys estarem als 81 guàrdies, dels 90 que necessitaríem. La primera vegada que vaig ser regidor vaig deixar la Guàrdia Urbana amb 71 agents i l’he rebut amb 64 i amb 15.000 habitants més.

Pel que diu, però, d’aquí a dos anys tampoc no s’acabarà de cobrir.
No, però amb un any més podrem. Espero que al final del mandat hàgim fet el pas d’acostar-nos als 90. Puc dir que l’estat ideal d’aquesta ciutat és de dos guàrdies per cada mil habitants. Amb la voluntat dels guàrdies i les hores extres que fan, amb 81 agents arribarem molt molt enllà, juntament amb els vigilants comunitaris.

Un dels problemes Ă©s l’incivisme, el govern no treballa amb plans de xoc. Com s’entoma?
No hi ha cap pla de xoc, fem dispositius especials pels contenidors i també els dispositius amb els gossos. Els plans de xoc eren una enganyifa, era anar a fer la foto i prou. La situació actual és que estem perseguint tot el que fa referència al consum d’estupefaents al carrer. De fet, en les últimes tres setmanes hem fet 50 actes de llei de seguretat ciutadana. No és un pla de xoc, és un dispositiu especial en què estem dotant-los de més guàrdies. Hem previst una dotació extra, d’hores extres, de 18.000 euros. Ens preocupa molt el consum entre la gent jove i, ara per ara, l’objectiu principal de la Guàrdia Urbana és combatre el consum d’estupefaents al carrer i acabar amb els talls de llum al Culubret.

Precisament fa temps que se’l titlla de no voler posar fil a l’agulla a la problemĂ tica del barri de Sant Joan per la seva condiciĂł d’advocat. Què en diria?
Des que hi soc al capdavant hi ha hagut tres talls de llum. S’ha fet una intervenciĂł al barri de Sant Joan, s’ha comparegut com a acusaciĂł popular en l’última intervenciĂł i si es torna a fer una intervenciĂł, es tornarĂ  a intervenir com acusaciĂł popular amb un advocat especialitzat en aquest tema. SĂ© distingir perfectament una cosa de l’altra, aquĂ­ hi ha hagut molt mala intenciĂł per part d’alguns… i en campanya electoral ja n’hi havia.

Podem dir, doncs, que el nou govern aposta més per la seguretat?
Sí, per exemple, incrementem la partida per al gos de 5.000 euros a 15.000 euros. Cada dues setmanes la Guàrdia Urbana traurà el gos especialitzat amb els narcòtics. També s’incrementa entre 40.000 i 50.000 euros amb les càmeres del centre i del pàrquing nou i s’incrementen els set guàrdies de plantilla.

Hi ha qui considera que l’ús del gos policia és «maltractament animal». Com ho justifica?
Estic descobrint aquest món, no oblidem que ens hem declarat ciutat pet friendly i implementem polítiques animalistes. A la ciutat hi ha molta gent amb aquesta sensibilitat i durant la campanya n’hem après molt. No és maltractament animal, més aviat el que es valora és que siguem capaços de muntar un servei de Guàrdia Urbana en què rescatem un parell de gossos per entrenar-los i poder usar-los per a aquestes tasques.

Com avancen els projectes engegats com ara el pavellĂł o la piscina?
El pavelló s’està tirant endavant per sortir a licitació. I a la piscina hi estem acabant de donar una volta. A banda del pla de govern, ara estem preparant un document únic d’inversions a la ciutat, que ens explicarà tot el que s’ha de reformar a Figueres i que puja a una xifra astronòmica.

Quina ha de ser la inversió més important?
Tenir els carrers i les cases de la ciutat endreçats, sigui amb subvencions per ajudar per a les façanes velles, mantenir els carrers nets i ben asfaltats o que aquests siguin accessibles per a tothom.

Fa una mica la sensació, però, que el govern està donant una volta a molts dels projectes que ja tenia engegats l’anterior govern.
Estem donant una volta a l’aparcament de la carretera del Far, hem hagut de trobar una partida per enderrocar una de les grades perquè no complia les condicions de seguretat. Allò era tĂ­pic de l’anterior govern: presses per inaugurar-ho. No s’aguantava per enlloc i ha requerit una inversiĂł suplementĂ ria de 40.000 euros. No estem posant en qĂĽestiĂł projectes, però l’anterior govern va fer coses mal fetes. En relaciĂł amb el concurs de l’enllumenat o les escombraries, ja veieu on som… i el tema del verd urbĂ . Les coses eren improvisades, no ho posem en qĂĽestiĂł, es posa sol en qĂĽestiĂł.

Tornem als dies que vindran. Com els encara des del PSC, compartint govern amb grups independentistes com ERC o la CUP?
Aquest és un govern d’esquerres que estava molt preocupat per la deriva de la ciutat, una ciutat on tot era privat i no es valorava res. Nosaltres havíem participat en l’antic govern i ERC també, però al final no lideràvem els mandats. Ara és un govern molt més col·legiat en tots els aspectes, sota el lideratge de l’alcaldessa, que és indiscutible, i que fa sentir tot l’equip com un de sol. Sabíem que hi hauria aquesta sentència quan vam signar el pacte i venim amb un pla de govern treballat durant l’estiu. Per tant, les turbulències exteriors no han d’afectar aquest govern. Com a país em preocupa molt el que està passant, és greu i s’han de trobar solucions per les dues bandes. S’han de calmar els ànims i cal respectar la llei i la Constitució, però també ha de sorgir una proposta del mateix Estat, del PSOE i també el PSC com a soci per oferir una sortida dialogada i constitucional.

Ă€NGEL REYNAL

Dimarts, el consistori va fer un ple extraordinari sobre la sentència. El seu grup no va votar però al cap de poques hores a la Diputació de Girona sí que va votar-hi. Per què?
El PSC havia fixat unes posicions i donava la llibertat als grups municipals. El nostre grup va decidir no votar perquè hi ha unes sensibilitats que a la Diputació no hi són. Allà no en soc el cap i vam considerar que la sensibilitat dels diputats provincials era votar no. Va anar així, en tot cas la intervenció és molt similar.

Sembla que la relació del seu grup amb l’oposició és un pèl fosca, fa pocs dies Junts per Figueres s’oferia «sense condicions» a substituir-lo. Quin és el missatge que voldria enviar a Jordi Masquef?
Que estic estupefacte. No sé fins a quin punt el cinisme és bon company en la política. Al senyor Jordi Masquef li pregunto: on era el 13 de juny del 2019? Jo vaig haver d’anar a una reunió a Barcelona amb els dirigents més alts dels dos partits, on el senyor Jordi Masquef em va pressionar fins al que és impossible descriure perquè el féssim alcalde i nosaltres féssim govern amb ell; la sentència estava allà, allà es van oferir coses molt grosses.

«Molt grosses», se’n pot dir alguna?
Com ara escollir les regidories que volguĂ©ssim, ell nomĂ©s sabia parlar de sous i de res mĂ©s que sous, en lloc d’un programa de govern. TambĂ© va parlar d’òrgans supramunicipals a la demarcaciĂł de Girona, avalat per un alt dirigent del seu partit. Llavors… em miro amb una certa sornegueria el pacte a la DiputaciĂł entre ERC i Junts per Catalunya. I, per cert, aprofito per dir que entre en Jordi Masquef, en Carles ArbolĂ­ i en Josep Maria Bernils cobren 150.000 euros anuals per fer no se sap què. I hi ha una altra cosa de l’oposiciĂł que em dol profundament, que Ă©s l’atac a la regidora Trilla per la seva dedicaciĂł exclusiva quan Marta Felip estava cobrant una dedicaciĂł exclusiva a la DiputaciĂł de Girona però treballava a Figueres. Quines lliçons ens volen donar?

La mala maror, per dir-ho aixĂ­, es palpa a les xarxes socials… Creu que aquest Ă©s el camĂ­? Sembla un mandat digital, de postureig i denĂşncies a travĂ©s de Facebook.
Ja em rendeixo, jo. No Ă©s qĂĽestiĂł de derrota, sinĂł de seny. I avanço que intentarĂ© tornar a fer vĂ­deos…

De fet, molta gent li reclama. Així doncs, tornaran els vídeos de Pere Casellas? I seran vídeos bonics o d’autocrítica/denúncia?
També hi ha una cosa que em demana molta gent, que és el Facebook Live. Per tant, farem vídeos de coses o temes que no funcionen a la ciutat i seran vídeos bonics, en què direm: «Això està mal fet i vindrem a arreglar-ho».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li