Pere Casellas: ‘Des de l’oposició notem que el govern està allà mateix i el veiem fent passos enrere’

0
1912

Advocat de professió i polític de vocació, Casellas fa anys que treballa per a la ciutat des de les sigles del Partit Socialista Català. Fins al febrer del 2017 va ser el tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Figueres, regidor de Seguretat Ciutadana, Protecció Civil i Benestar Social. 


 

Marta Felip diu pressupostos aprovats o qüestió de confiança. Vostè afirma que és una proposta tramposa, per què?
Completament tramposa. El que planteja és forçar al màxim l’ordenament, cosa que últimament està molt de moda. Felip pretén forçar l’ordenament per imposar la voluntat de cinc regidors, d’un sol partit polític, que no ha tingut un resultat electoral que sigui per tirar coets. Els figuerencs es van pronunciar perquè a la ciutat hi hagués un govern més plural.

Ara, o li aprovem el pressupost que ella vol o fa la moció de confiança, ves per on. La moció la té guanyada perquè el context nacional és el que és, però al context figuerenc, sabent que hi ha dos regidors que no poden votar… són faves comptades. Fa mig any es va aprovar un pressupost de manera estranya, ara se n’aprovarà un altre com ella vol, i el proper, prorrogant-lo, ja ho té aclarit. D’aquesta manera ja tindrem els pressupostos de PDeCAT durant els tres darrers anys del mandat.

Per tant, no hi haurà moció de censura?
És impossible, no arribarem ni a votar la qüestió de confiança. Ella vincula el pressupost a una moció, aquest pressupost es veu rebutjat en una primera votació, ja que hi ha més nos que sís. Si d’aquí a 30 dies no hi ha un candidat alternatiu amb un pressupost alternatiu, la proposta de pressupost queda aprovada automàticament, per tant no caldrà ni que votem. És evident que no hi ha possibilitat d’arribar a un acord. I vull ser franc, no ho dic especialment per C’s, ERC i CUP, ho dic perquè dubto que ens posem d’acord amb la CUP. La CUP tenia una línia, quan hi havia en senyor Armengol, que ara no acaba de ser la mateixa. El PSC Figueres veu molt complicat tenir un govern alternatiu a la ciutat, per no dir impossible.

Creu que pot passar com l’any passat, que ERC va ajudar a aprovar els pressupostos?
Estava convençut que ERC els aprovaria el pressupost, però últimament no ho acabo de veure tant clar, perquè m’adono que PDeCAT, com tantes vegades, no ha complert. No ha complert algunes coses perquè no hi creuen, com ara els serveis socials, amb els quals no creuen gens, per això no sé si ERC, C’s i PP es donaran per satisfets.

El febrer del 2017, l’alcaldessa trenca l’acord de govern amb Casellas.
La realitat és que nosaltres exigim un increment de despesa social i no estàvem disposats a aprovar el contracte d’escombraries sense que s’aprovés el pressupost. Vam votar no a la comissió informativa i això va fer que la qüestió fos molt difícil. Ens haurien agradat unes altres formes, no calia barallar-se. Noto certa tensió a l’equip de govern perquè el grup socialista fa d’oposició i intenta trobar propostes alternatives amb la resta de l’oposició.

Ells (PDeCAT) pretenien retallar en despesa social i dedicar més diners en, el que ja és un clàssic, el confeti. Doncs era evident que al final passaria això.

El trencament de govern es va fer un dissabte. El que no hauria fet el grup socialista, i ho dic ara, és votar no a la proposta al següent Ple. Si no s’hagués arribat a un acord amb el grup convergent abans de dimecres, amb tota seguretat, el grup socialista hauria sortit del govern. Ho dic ara però és així.

ÀNGEL REYNAL

Marta Felip, en aquesta mateixa secció d’HORA NOVA, deia que el trencament havia provocat un cert “ressentiment.” Ho confirma?
Deu parlar per ella. A mi, per aquí m’entra i per allà em surt. Estem fent política i defensem els interessos dels ciutadans i també les nostres posicions. Quan tens un govern has de cedir en el que té a veure amb el teu programa per anar fent coses per a la ciutat. Ressentiment cap ni un, nosaltres tenim una manera de fer que no és la seva i ens és completament igual. Crec que Marta Felip pensava que els regidors del grup socialista necessitàvem el sou de la política però tots tenim la nostra feina.

Estem molt lluny de PDeCAT, són la dreta més lliberal i a interès de Figueres, el nostre programa electoral deia entrem junts a governar, però es feia molt difícil. Nosaltres no podem avalar no invertir al barri de Sant Joan o no fer la despesa social en comptes de fer qüestions que no calen.

Com ara quines?
Doncs per exemple la política cultural, ara de cop ens trobem que arriba una instrucció d’alcaldia que diu que ens hem de gastar 20.000 euros en una òpera quan ja està tot tancat. Home, doncs jo penso que aquests 20.000 euros fan falta per a alguna altra cosa.

Al final, el nostre acord de govern fixava unes prioritats que eren els eixos del grup socialista i no n’hi havia de l’altra banda. Ho veiem amb la improvisació constant d’aquest govern, al final el projecte de mandat que és? Comprar un pàrquing de la carretera de Llançà? O posar 350.000 euros al cine- Las Vegas? Està molt bé el cine però això no és un projecte de mandat. Si mirem les ordes del dia dels plens d’aquest any, foten pena, no hi ha hagut res important.

Pensa que la gestió del govern actual no és correcta?
La gestió no s’està fent bé. A l’Ajuntament de Figueres li convé una sacsejada. Fa temps que sóc regidor, i en les responsabilitats que he tingut sempre he procurat fer-les tirar endavant. Vaig entrar desallotjant el bloc de pisos del carrer Mandri, hem intentat fer coses però dins les nostres responsabilitats. Pel que fa al global? Anem tard, les feines no es fan a l’hora i no funciona. Repeteixo que convé una sacsejada molt forta a l’Ajuntament, molt forta.

Un cop el PSC torna a l’oposició, com veu la ciutat?
Cal fer molta feina. Quan estàvem a govern intentàvem incidir en les àrees que nosaltres portàvem, especialment en la qüestió social, cultural i esportiva. La ciutat la veiem igual, li manca molta feina que teníem i tenim ganes de fer. Però des de l’oposició notem que el govern està allà mateix on estava i el veiem fent passos enrere. On està el pavelló? I per què anem enrere en aquest tema? Per què no s’acaba la feina? Aquesta és una pregunta per fer.

L’oposició va forçar un canvi a les ordenances municipals de cara al 2019.
Hi ha una part de pecat original, quan alguns partits es van sentir menystinguts, pel fet que el govern anunciés que es prorrogaven les ordenances i nosaltres hi vam estar d’acord, ja que teníem algunes aportacions a fer. El nostre programa electoral establia la rebaixa de l’IBI durant el mandat i ho volíem complir com vam complir la rebaixa de la zona blava. Es va posar en marxa i per una qüestió de dates es forçà l’ordenament, es va anar tard en la tramitació administrativa, no per culpa de l’oposició, ja que aquesta va entregar-ho tot a temps i les ordenances entraran en vigor el 2019. Però es va haver de fer així. Igual que també es pot fer una proposta alternativa de pressupost sense problema.

Com?
Doncs al moment de l’aprovació inicial, en comptes de rebutjar-lo, fer esmenes allà. Si es farà o no, no ho sé. Jo crec que s’hauria de fer però està a la pilota de la totalitat de l’oposició.

Creu que ERC està fent una oposició lleugera a PDeCAT?
Penso que a ERC li fa falta mirar endavant. Està preservant la seva portaveu, no la volen cremar i l’estan preservant de prendre decisions importants per a la ciutat. Jo crec que ERC està convençuda que el millor per a la seva candidata és que Marta Felip segueixi essent alcaldessa i no haver d’assumir cap responsabilitat. Hi ha la qüestió nacional que poden fer-ho servir d’excusa però finalment aquesta ciutat necessita moltes hores de feina, molta dedicació i cal reflectir el resultat que van proposar els ciutadans a les eleccions, que és tenir un govern més plural. Jo crec que ERC el que hauria d’haver fet és “arremangar-se” i entrar al govern i posar-se a treballar. Ara volen i dolen.

Pere Casellas serà alcaldable el 2019?
Sí. Hi vaig reflexionar molt llargament durant tot l’any passat, ja abans del trencament i sí. Em presentaré a les primàries del meu partit perquè crec que hi ha molta feina per fer en aquesta ciutat i tinc ganes de fer-la. Em considero capaç de poder sumar esforços i fer que hi hagi una coalició de govern potent, que duri tot el mandat i poder arreglar això, tot això.

Amb qui podria fer aquesta coalició que diu?
És complicat ara mateix. Jo als d’ERC me’ls estimo molt i he de dir una cosa que no ho he dit mai a una entrevista: jo a la meva vida només he votat dos partits, el 90% de vegades el PSC però també he votat, en algun moment, ERC. Concretament una companya de plenari per a senadora.

La relació amb el portaveu de C’s i l’Òscar Vergés també és exel·lent i em deixo la Natàlia, per mi una de les persones més intel·ligents del consistori. Tots ells són persones preocupades per a la ciutat i amb ganes de fer coses. Entre tots haurem d’arribar a un esforç per poder sumar.

En bloc més nacional, el cap llista del PSC a comarques gironines de la qual el 21-D hi haurà sorpreses. Vostè va de número 3, es veu al Parlament?
M’hi veig, però jo sobretot em veig a Figueres. A mi m’agrada molt la ciutat, m’agrada la política local, m’agrada parlar amb un i altre, m’agrada opinar si la Marta Felip això o si l’Héctor Amelló allò, i sobretot la meva obsessió, que és el barri de Sant Joan.

Al principi de la campanya electoral no m’hi veia, de parlamentari, però avui dia veient els trackings que ens donen, és més que possible que pugui entrar com a diputat. Per tant intentaré fer-ho al millor possible.

Més que dels resultats del Partit Socialista, el 21-D dependrà dels resultats dels altres, això de la llei D’Hondt és molt complicat. A mi em va afavorir molt en les darreres eleccions municipals i em va perjudicar molt en les penúltimes. Sembla que aquest cop pot tornar-me afavorir. Veurem.

Amb referèndum pactat o no?
Si es fa el referèndum, ha de ser pactat. Hi ha una cosa que hem de tenir molt clara, i és el que deia Carme Chacón, gens sospitosa de ser independentista. La via del Canadà, el Quebec, que és la reforma constitucional. No ens enganyem perquè la reforma constitucional conté un referèndum. Un referèndum que es vota a tot l’estat, sí, però es vota per circumscripcions electorals. Si aquesta reforma no és acceptada pels catalans de manera majoritària, és quan s’ha de plantejar un referèndum acordat. Aquesta és la meva posició, que no és exactament la del PSC, però és la meva i la de molts companys. I això no significa que esquinçarem el carnet.

El suport al 155 per part del PSOE pot passar factura al PSC?
No ha estat agradable, nosaltres estàvem en contra del 155 i també de la DUI. Vam intentar fins a l’últim moment que el president convoqués eleccions per sortir d’aquest atzucac, i no es va fer. L’única manera de restaurar la legalitat era aplicant aquest 155, tampoc no comparteixo que sigui un 155 brutal ni aquestes coses que es diuen. Aquí, em costa dir-ho, però hi ha una intel·ligència del president del Govern que és convocar les eleccions el primer dia que es pot i l’endemà el 155 quedarà inhabilitat.

Penso que no ens passarà factura, haurà estat una manera de recuperar les institucions que es van perdre per sortir del marc legal.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li