Pere Casellas: «Cal tot el que sigui necessari per garantir la seguretat i el civisme a la ciutat»

0
879

Vicealcalde responsable de Seguretat, Recursos Humans, Acció Cívica i Barris. En aquesta entrevista tractem, entre altres temes, la seguretat de la ciutat de Figueres


Com definiria la seguretat de la ciutat de Figueres?
Diria que la seguretat està millorant. Marxaré, d’aquí a dos anys, amb vint-i-dos policies més. Ningú ha fet un increment d’aquestes característiques, és gairebé el 30% de la plantilla. Quan vaig arribar n’hi havia seixanta-tres, i aquest és el llegat de qui avui surt a cridar per les cantonades que no hi ha seguretat a la ciutat.

Menys agents i una plantilla envellida.
Aquest any, afortunadament, només se’n jubilaran tres i amb les contractacions que farem, arribarem a un nivell òptim. És lamentable, sabeu que m’agrada molt la política i fa molts anys que hi estic, però el 2007 vaig deixar setanta-un guàrdies i quan arribo n’hi havia seixanta-tres. A partir d’aquí, com deia aquell: «no hay que decir nada más». Figueres ha millorat en seguretat, durant la pandèmia va ser la ciutat que més baixava en delictes. Ara és cert que ha pujat, però ens situem a la mitjana de les ciutats. Figueres té un problema d’incivisme, entre altres coses perquè no es tramitava ni una multa. Es va desmuntar el servei de tramitació de multes de la Guàrdia Urbana i ara està funcionant i, com a mínim, les multes arriben. Evidentment, hi ha gent que les rep i per aquí m’entra i per allà em surt. Hi ha vegades que són persones amb problemes mentals, si pensem amb el cas de J. L., que és qui habitualment veiem pel carrer, i aquesta setmana vaig signar l’enèsima proposta de sanció.

Però on són els Serveis Socials, en aquest cas?
Primer de tot, perquè els serveis socials no són els de Figueres, aquest senyor està empadronat a Vilafant. Qui és responsable d’aquest senyor és el Consell Comarcal, el que passa és que les malifetes les fa a Figueres. No depèn de nosaltres, i cada vegada que la Guàrdia Urbana que el deté, fem un informe a Serveis Socials de Figueres i ells ho envien al departament pertinent del Consell Comarcal. Des d’aquí li oferim recursos, i de fet, el jutge no el va incapacitar del tot, sinó que va fer-li una curatela. Però des d’un punt de vista policial, no es pot fer més, puc denunciar-lo i posar-li una multa, però no detenir-lo perquè va brut o s’ha fet pipí a una cantonada. Estem demanant a Acció Social que intervingui i és un problema seriós que policialment no es pot acabar.

D’altra banda, la resta de problemes de la ciutat tenen a veure amb sorolls, possessió de drogues… i s’està combatent. Aquesta tarda hi haurà un dispositiu de gossos que fem habitualment i també incorporarem gossos propis en plantilla, juntament amb els vint-i-dos guàrdies, però els casos extrems com el que hem dit, és difícil sense una intervenció del Consell Comarcal.

Hi ha menys de noranta agents per una població d’uns 47.500 habitants. Quin és el seu objectiu?
L’objectiu són dos agents per cada mil habitants. En aquest moment estem a 1,56 guàrdies per mil habitants, i quan deixi la plantilla estarem dins la ràtio que toca. La recomanació és d’1,80 i crec que Figueres té una especialitat i ha de ser de 2 agents, d’aquesta manera deixarem la ràtio correcta.

I creu que llavors serà òptim?
En aquest moment ja tenim algunes àrees que treballen com si el cos estigués correctament dimensionat. Per exemple, la policia administrativa està posant ordre tots els locals de Figueres, i el moviment dels quadrants, que va provocar cert malestar al cos, ens permetrà disposar de més agents els caps de setmana i les nits. Van veure que els caps de setmana la situació era molt complexa, i encara ara és difícil. Ara tenim set guàrdies a fer el curs de caporal, això vol dir que s’incorporaran set guàrdies més, però a partir del gener els enviem a l’escola. Amb això vull dir que estem millorant el cos. No vull dir quan, però hi ha hagut algun moment que només hem tingut un cotxe patrulla.

Diu que no és així, però la sensació de la gent no és la mateixa.
Sempre em baso en les dades, la compra mitjana en targeta de crèdit a Figueres és de 44 euros. Estem segurs que va tan malament? Si mirem les estadístiques i les enquestes, veurem que a Figueres no estem tan malament. El que passa és que, des del meu punt de vista, hi ha 20-30 persones que es passen tot el dia criticant i parlant malament de la ciutat a les xarxes socials. La ciutat està més ben valorada des de fora que des de dins, i ho sé per les campanyes de promoció que es va fer a les xarxes.

La neteja no ajuda gaire a la imatge de ciutat.
Després de moltes batalles, a partir del mes de gener, la neteja estarà internalitzada. Ahir vam adjudicar els contractes i les màquines, hem invertit 2 MEUR en màquines. A Ecoserveis fins ara només teníem una màquina d’aigua a pressió: ara en vindran 6 més. La neteja farà un salt qualitatiu i això donarà un canvi de percepció a la ciutat. També hi haurà el Museu de l’Empordà acabat; hem posat llum al barri de Sant Joan; s’ha invertit un milió en lluminàries noves arreu de la ciutat… Ara comença, hem trigat 2 anys a posar en marxa la maquinària. Espero que aquest ànim ens faci canviar la percepció i també la seguretat. Com? Repeteixo: vint-i-dos policies d’aquí a final d’any.

Quan un col·lectiu s’empobreix, augmenta la delinqüència per supervivència. Com hi treballa?
Centrem aquest debat. Algú n’ha fet bandera dient que el 50% de la població és pobre i els barems no són correctes. Com et comentava, hi ha una implosió de negocis, es veuen façanes noves i hi ha grans àrees comercials que volen invertir. Des del mes de febrer a avui, un total de 1.200 persones han sortit de l’atur i Figueres està de més bon humor. La pobresa l’hem de combatre en tots els àmbits i des de totes les administracions, i és cert que Figueres té molts problemes, però la ciutat encara el futur amb un bon veïnatge amb els francesos que venen i gasten molt i amb la creació de llocs de treball.

Me’n vaig al seu barri. Què li sembla la proposta dels regidors no adscrits sobre la seguretat privada a l’estació d’autobusos?
Hi estic totalment d’acord. Dins de l’estació de RENFE no passa res perquè hi ha seguretat privada. Se n’ha de fer càrrec l’empresa, l’Ajuntament ha demanat a la concessionària i al departament de Territori i Transports que facin el favor de tenir l’edifici en condicions i que hi hagi un vigilant de seguretat com hi ha a l’estació de tren. La resposta ha sigut que hi vagi més la Guàrdia Urbana i que netegem nosaltres. Aquí tinc pendent una trucada al responsable polític.

Però què passa en aquesta zona?
Per a mi és molt simple. A la plaça de l’estació hi visc i s’està molt bé. Si no tens casa i no tens res a fer, a l’estiu s’hi està més fresc que en altres llocs i és un entorn agradable. Entenc que les persones que hi són, hi van per aquesta raó i no per una altra. No és una frivolitat, és una constatació. És una plaça que s’hi ha invertit molt des d’anteriors governs i està impecable. Què s’hi suma? Les estacions. Totes porten maldecaps i gent. També hi ha el menjador social, que ha d’estar en algun lloc, perquè el primer són les persones, però el govern està estudiant si el portem a un altre lloc. Perquè també presenta mancances, més enllà de les dificultats d’alguns dels usuaris amb malalties mentals, i ens agradaria que fos un lloc més integral i on, si convé, s’hi poguessin quedar a dormir. Li estem donant una volta i això segurament solucionaria alguns dels maldecaps. No tots, eh? Tornant a la plaça de l’estació, les intervencions són constants. Ara mateix, amb hores extres, es fa una presència d’agents el diumenge a la tarda perquè vam constatar que quan ve gent de fora i deixen la mainada a l’estació hi ha algunes situacions complicades.

Foto: ÀNGEL REYNAL

Quina relació hi ha amb els altres cossos de seguretat de la ciutat?
Amb els Mossos d’Esquadra ha millorat. Fa 5 o 6 mesos tenien una presència molt important a la ciutat, perquè tenien una quota d’hores. Ara se’ls veu, però no tot el que nosaltres voldríem. I sobre les patrulles mixtes, hi ha un document que ho explica, i qui no compleixen són Mossos. Es donen diverses circumstàncies, nosaltres paguem hores extres als guàrdies i ells no, això els genera conflictes i acaben no venint. La relació és bona, ens convé més fermesa en tot el relacionat amb el barri de Sant Joan. També tenim la Policia Nacional que presta el servei de control d’estrangeria a l’estació. La PN va i ve d’una estació a l’altra i presta un servei que agraïm moltíssim i fa moltes identificacions. I si veu gent que fa el burro, procedeix: ho he vist, per tant, estem molt agraïts.

Què passa amb les càmeres de vigilància? Estan pressupostades i amb partida, però no arriben.
Avui tinc una reunió sobre el tema. La instrucció política als serveis tècnics de la casa fa molt que està donada, ara m’estic dedicant a saber perquè no s’ha instal·lat i licitat: de la part política hem decidit, aprovat i situat els diners al pressupost, i això no està executat. Espero que en breu es faci.

Hi ha sobre la taula l’ús pistoles elèctriques. Cal?
Ho decidirà el comitè tècnic. Al meu parer, cal fer tot el que sigui necessari per garantir la seguretat i el civisme. Si això significa dotar de més mitjans a la policia, no ho veig malament. Però algú m’ha de dir les bondats d’aquest sistema. Tot i això, si els tècnics de la policia ho consideren necessari, estaré al seu costat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li