Per una Figueres feminista

0
1391

Per primera vegada Figueres té una regidoria de feminisme i drets civils. Per què el feminisme és una part més dels drets civils.

En els propers mesos portarem a debat al Ple municipal la iniciativa de fer de Figueres una ciutat feminista. Aquesta proposta no és merament simbòlica, que també, sinó que sobretot pretén incorporar una mirada sobre la ciutat amb perspectiva de gènere. Espero que tots els grups s’hi sumin. Demanaria, a més, que obri pas a una reflexió sobre com afrontem aquest tema en la nostra quotidianitat. També en el Ple municipal.

Des que tinc consciència, sempre he estat feminista. Com totes les dones, he viscut el micromasclisme en el meu dia a dia: a la feina, al carrer, en la majoria d’espais comuns. Però si alguna cosa m’ha sorprès, i m’ha reafirmat encara més en les meves conviccions, és el masclisme que he viscut en aquests set mesos que porto d’alcaldessa, no podia imaginar que seria tant evident i descarnat.

Hi ha detalls que sovint normalitzem i que no ens podem permetre en una ciutat oberta com la nostra. Són embats quotidians i que se succeeixen en la política local sense cap mena de rubor. Donaré alguns exemples que mostren el masclisme estructural en el qual vivim i que sovint passa desapercebut

Una de les primeres mesures que vam adoptar al arribar al Govern de la ciutat va ser garantir la llibertat de les dones a prendre el sol a la piscina municipal igual com es pot fer a la platja. Aquella decisió de govern, no personal, va ser motiu per rebre molts menyspreus i insults a les xarxes, que posaven en dubte no la nostra decisió com a equip de Govern, sinó directament a mi com a alcaldessa. I encara a dia d’avui m’anomenen “l’alcaldessa del top less”.

Un altre, protagonitzat per una part de l’oposició, ha sigut l’intent constant de fer invisible el lideratge femení sota el mantra del Govern Casellas-Lladó. Més enllà que també s’obvia la resta de socis d’aquest equip plural, la realitat és que el nostre és un Govern republicà i progressista, liderats per una alcaldessa, i no un govern a dos on l’home és qui mana.

O, encara, en certs comentaris -sempre mal intencionats- que al·ludeixen a l’aspecte de les dones amb responsabilitats institucionals però mai al dels homes en la mateixa posició. Ho encaixem amb normalitat, quan no ho és i, a més, fa mal. Això també és masclisme.

Hi ha altres exemples que he viscut en aquests mesos protagonitzats per aquells que els sembla que només ells poden dirigir la ciutat. En una ciutat com la nostra, no ens podem permetre normalitzar aquest tracte. Cal deixar-los enrera perquè no és la necessària rivalitat política sinó l’expressió del masclisme més subtil. Oposició, tan dura com considerin però no per la meva condició de dona, sinó per les nostres propostes i polítiques locals.

Per tot lo exposat s’evidencia la necessitat de més feminisme institucional i d’una ciutat pensada amb i per les dones.

Ho hem començat a fer posant llum a l’enorme tasca de les figuerenques que ens han precedit. I és que la història de la ciutat de Figueres no és completa sense el llegat de moltes dones que han estat invisibilitzades. La setmana passada vam reconèixer la figura de la mestra Dolors Purcallas Sierra, represaliada pel feixisme, va ser depurada del magisteri de per vida davant la negativa a un matrimoni forçat. Quantes Dolors hi han hagut a Figueres?

O un exemple més, sabeu quants carrers a Figueres tenen nom de dona?. De nou-cents carrers de la ciutat, només dotze tenen nom i cognom de dona. Això ho canviarem.

És evident doncs que hem de fer una Figueres feminista. Hem iniciat les reunions per la creació del Consell de les Dones que ha de ser l’instrument que ens ajudi a elaborar propostes i demandes per tenir una ciutat pensada amb i per les dones a tots els nivells: urbanístic, social, cultural, esportiu, etc. I que posi especial atenció en polítiques igualitàries i de lluita contra la feminització de la pobresa.

En una ciutat com la nostra, no ens podem permetre normalitzar l’oblit, el silenci i la desigualtat. La Figueres feminista que hem d’aconseguir és aquella en què qualsevol nena d’avui pugui ser l’alcaldessa de la ciutat sense que s’hagi de defensar ni se la menystingui pel simple fet de ser dona.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li